Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Amèrica: El tractat per protegir als defensors dels drets humans relacionats amb el medi ambient, un pas endevant fonamental

La signatura del primer acord legalment vinculant per protegir els drets d'accés en qüestions mediambientals a 24 països de l'Amèrica Llatina i el Carib constitueix una gran victòria pels qui defensen els drets humans relacionats amb el medi ambient a la regió. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional avui.

"Aquest acord històric és un pas endevant fonamental per garantir l'accés a la informació, la participació i la justícia en qüestions mediambientals, però també estableix una important norma i fa responsables als Estats de la seguretat i la protecció dels valents defensors i defensores dels drets humans que han posat la seva vida en perill durant anys. Es tracta d'un exemple sense precedents que el món sencer pot seguir", ha manifestat Erika Guevara-Roses, directora per les Américas d'Amnistia Internacional. "Però la mera signatura d'un tractat no és suficient. Els països de la regió han de prendre mesures concretes per posar fi a les amenaces i els atacs, sovint mortals, contra els qui defensen els drets humans relacionats amb el medi ambient".

Segons l'ONG Global Witness, almenys 197 persones defensores van ser assassinades l'any passat per defensar la terra o els drets ambientals. L'Amèrica Llatina va ser la regió més perillosa del món per a aquest grup de persones: van tenir lloc aproximadament el 60% dels assassinats comesos al món.

Signat el 4 de març a San José, Costa Rica, per representants de 24 països, el tractat implementa el principi 10 de la Declaració de Rio, adoptada en la Cimera de la Terra de 1992, en protegir els drets d'accés a la informació, de participació pública i d'accés a la justícia en qüestions mediambientals.

"El respecte d'aquests drets és crucial per garantir que les decisions relatives al medi ambient reflecteixen les opinions, les necessitats i els drets de les persones més afectades per elles, i que les violacions de drets humans relatives al medi ambient no quedin impunes".

L'acord imposa també obligacions específiques per protegir d'amenaces i atacs a les persones que defensen els drets humans relacionats amb el medi ambient, per investigar i castigar qualsevol agressió contra aquestes persones, i per garantir els seus drets a la vida, la integritat personal, la reunió pacífica i la llibertat de circulació, expressió i associació.

Els 33 Estats de l'Amèrica Llatina i el Carib tindran l'oportunitat de signar l'acord a la seu de l'ONU a Nova York del 27 de setembre de 2018 al 26 de setembre de 2020.

Amnistia Internacional insta a tots els països de la regió a signar i ratificar el tractat, i a adoptar mecanismes oportuns i efectius per a la seva aplicació.