Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Algèria: cal posar en llibertat les persones detingudes per manifestar-se pacíficament

Manifestació a Algèria, el desembre de 2019. Foto: © RYAD KRAMDI/AFP via Getty Images

Les autoritats algerianes han de posar en llibertat immediata i incondicional totes les persones que es manifestaven de forma pacífica i han estat detingudes exclusivament per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió, associació i reunió pacífica.

L'organització observarà les protestes previstes per avui, i demana a les autoritats que permetin a la gent exercir lliurement els seus drets humans i que no ataquin a manifestants pacífics.

Després de les eleccions presidencials celebrades al desembre de l'any passat, almenys 76 manifestants han estat detinguts arbitràriament en una onada contínua de detencions duta a terme per les autoritats. Els activistes de la societat civil, els periodistes i els líders polítics es troben entre les persones que ara s'enfronten a una sèrie de càrrecs basats en delictes contemplats en el Codi Penal, com "concentració desarmada", "dany a la seguretat nacional", "dany a la moral de l'exèrcit" i "ofensa a autoritats públiques".

"Les autoritats algerianes utilitzen l'amenaça de judicis penals contra desenes de manifestants pacífics, aparentment en un intent d'intimidar i silenciar veus crítiques. L'ús de càrrecs falsos relatius a la seguretat nacional i l'exèrcit resulta especialment indignant", ha declarat Philip Luther, director d'Investigació i Treball d'Incidència per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional.

"Per descomptat, la persecució de les protestes pacífiques no és la resposta que esperava la població algeriana que ha sortit al carrer per demanar una àmplia varietat de reformes".

Des de febrer del 2019, la xifra total de processaments de manifestants pacífics s'ha enfilat fins aconseguit més de 1.400, segons les organitzacions de drets humans i els advocats que han estat observant la situació sobre el terreny.

El 21 de febrer, durant una protesta a Alger per commemorar l'aniversari del moviment Hirak, dos manifestants pacífics -Yasmine Si Hadj Mohand i Hamid Hamadeche- van ser arrestats i llocs en detenció provisional. Yasmine Si Hadj Mohand, de 34 anys, que viu a França i treballa com a enginyera, porta des de llavors sota custòdia sense que se li permeti posar-se en contacte amb la seva família. Està acusada de participar en una "concentració desarmada", i s'espera que la sentència sobre el seu cas es dicti el 8 de març.

El 29 de febrer, durant una altra marxa a Algèria, un grup de 56 manifestants pacífics va ser detingut arbitràriament. Segons els advocats d'un dels detinguts, almenys 20 estan sent processats pel càrrec de "incitació a la concentració desarmada", entre ells vuit el judici del qual està programat pel 2 d'abril, mentre que la resta han estat posats en llibertat sense càrrecs.

Amnistia Internacional ha estat seguint el judici de diversos manifestants, entre els quals es troben el líder polític Karim Tabbou i el president de l'associació de la societat civil Agrupació per a l'Acció de la Joventut (Rassemblement Actions Jeunesse, RAJ), Abdelouahab Fersaoui. Abdelouahab Fersaoui va ser detingut el 10 d'octubre de 2019 a Alger i roman reclòs a la presó de Harrach. S'enfronta a judici per càrrecs de "incitació a la violència" i "dany a la seguretat nacional" a conseqüència d'una publicació que va escriure a Facebook.

Amnistia Internacional ha entrevistat Raouf Rais, manifestant pacífic que va ser arrestat durant una marxa l'1 de novembre de 2019 i va estar dos mesos en detenció provisional a la presó de Harrach. Va ser declarat culpable de "dany a la seguretat nacional" per portar la bandera amaziga i va ser condemnat a una pena condicional de dos mesos. Va ser alliberat el mateix dia que es va dictar la sentència. La vista d'apel·lació està programada pel 26 de març.

"Demanem a les autoritats d'Algèria que aturin immediatament la seva campanya de detencions arbitràries i processaments. Totes les persones detingudes exclusivament per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió, associació o reunió pacífica han de ser posades en llibertat immediatament i sense condicions, i han de retirar-se tots els càrrecs contra elles", ha declarat Philip Luther.