Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Algèria: cal anul·lar l'absurda condemna contra el periodista Adlène Mellah

© Particular

El Tribunal d'Apel·lació d'Algèria ha de posar fi al suplici del periodista Adlène Mellah, empresonat simplement per cobrir una reunió pacífica el mes passat. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional avui, la vigília de la seva apel·lació el 23 de gener.

Adlène Mellah, director de les pàgines web de notícies Algerie direct i Dzair Press porta reclòs en règim d'aïllament des que va ser empresonat a la presó del Harrach l'11 de desembre de 2018.

«Resulta indignant que s'hagi empresonat un periodista simplement per fer la seva feina i exercir el seu dret a la llibertat d'expressió. Les autoritats han d'anul·lar la condemna contra Adlène Mellah i retirar immediatament tots els càrrecs en contra seva», ha manifestat Heba Morayef, directora d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

El cas d'Adlène Mellah transmet un missatge alarmant sobre la situació de la llibertat dels mitjans de comunicació avui a Algèria. Els periodistes han de poder fer la seva feina sense assetjament, intimidació ni por a ser detinguts
Heba Morayef, Amnistia Internacional

Adlène va ser detingut mentre informava sobre una protesta celebrada per 200 persones a Alger el 9 de desembre. La manifestació es va organitzar en solidaritat amb el cantant empresonat Rada Hmimid, conegut pel nom artístic de Reda City 16. El 25 de desembre, el tribunal de Bab El Oued va condemnar Adlène a un any de presó i una multa de 100,000 dinars (uns 843 dòlars nord-americans) per càrrecs de «rebel·lió» i «reunió no armada».

Un advocat present en el judici va explicar a Amnistia Internacional que l'única prova de la fiscalia contra Adlène era la seva presència a la protesta.

En un vídeo de la protesta, es veu a un policia dient a Adlène que abandoni la manifestació. Poc després, el policia agafa Adlène pel braç, l'empeny i diu que les reunions públiques són il·legals. Les autoritats algerianes mantenen una prohibició de facto de les protestes a Alger en virtut d'un decret de 2001 no publicat.

Adlène va ser detingut juntament amb altres dos manifestants: Abdelaziz Laadjal i Abdelhafid Benekrouche, que van ser posats en llibertat aquest mateix dia. Adlène porta detingut des de llavors.

En una sessió celebrada el 18 de desembre, el grup de més de 20 advocats que representa Adlène va decidir retirar-se i abandonar la sala com a senyal de protesta pel que, afirmaven, era una «intenció deliberada» del jutge de celebrar un judici injust.

Reclusió prolongada en règim d'aïllament que constitueix tortura

Des de la seva detenció, Adlène ha estat reclòs en règim d'aïllament, segons dos dels seus advocats. En l'actualitat, roman tot sol a la seva cel·la; fins i tot durant les seves hores del pati roman sol, separat del personal de presó. La manca de contacte amb altres reclusos durant almenys 22 hores al dia al llarg de més de 15 dies constitueix reclusió prolongada en règim d'aïllament, que equival a tortura o altres tractes cruels, inhumans o degradants segons les Regles Mínimes de l'ONU per al Tractament de Reclusos (Regles Mandela).

En protesta per la seva sentència, Mellah va iniciar una vaga de fam el 26 de desembre, l'endemà de ser condemnat. Segons la seva advocada, Zoubida Assoul, fins al 15 de gener Adlène havia perdut almenys 14 quilos. Un altre advocat que el va visitar el 20 de gener va explicar a Amnistia Internacional que, després d'una visita de la seva família, Adlène havia accedit al fet que li administressin sèrum amb sals i glucosa, i també vitamines.

Un dels seus advocats també va explicar a Amnistia Internacional que Adlène ja estava molt feble després de les tortures que va denunciar haver sofert durant el seu empresonament anterior. La brigada de la Gendarmeria de Bab Jdid, a Alger, l'havia detingut el 22 d'octubre de 2018 per càrrecs de «xantatge» i «mal a la intimitat».

Adlène va explicar a Amnistia Internacional que els gendarmes l'havien copejat i sotmès a simulacres d'ofegament i en tres ocasions li havien cobert la boca amb un drap mullat en lleixiu. Un tribunal va dictar la seva llibertat provisional el 22 de novembre de 2018, però les autoritats no van ordenar una recerca sobre les seves denúncies de tortura.

«Les autoritats algerianes han d'anul·lar immediatament la condemna contra Adlène Mellah i posar-lo en llibertat, així com a tots els altres manifestants pacífics, activistes de drets humans i periodistes processats o detinguts simplement per exercir pacíficament el seu dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacifica», ha manifestat Heba Morayef.

La detenció i la condemna d'Adlène s'ha produït en el marc d'una repressió més amplia de la llibertat d'expressió a Algèria, que es va intensificar a l'octubre de 2018, quan, en virtut de disposicions del codi penal, almenys set periodistes i sis activistes van ser detinguts i reclosos en relació a la seva labor periodística.