Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Algèria: Bloguer condemnat a 10 anys per les seves publicacions a Internet

En resposta a la notícia que el bloguer Merzoug Touati ha estat condemnat a 10 anys de presó i a una multa de 50.000 dinars algerians (uns 430 dòlars nord-americans) per les seves publicacions online, Heba Morayef, directora d'Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica, ha declarat:
"És absolutament escandalós que les autoritats algerianes hagin imposat una condemna tan dura a algú només per expressar pacíficament la seva opinió online".
"La detenció, el judici i la sentència de Merzoug Touati és una prova més que la llibertat d'expressió segueix sota amenaça a Algèria, on les autoritats continuen aplicant una sèrie de lleis repressives per sufocar la dissidència".
"Com a periodista ciutadà, Merzoug Touati té tot el dret a documentar el món que l'envolta i el país en el qual viu".
"Les autoritats algerianes han d'alliberar immediatament i sense condicions a Touati, pres de consciència empresonat únicament per expressar pacíficament els seus punts de vista a Facebook i en YouTube".
Merzoug Touati ha estat condemnat per càrrecs derivats d'una publicació que va fer a Facebook i un vídeo que va pujar a YouTube, que segons les autoritats fomentaven el conflicte social. El bloguer porta detingut des de gener de 2017, i es preveu que recorri la sentència en les properes setmanes.
Els tres càrrecs eren «incitació a concentració no armada», «espionatge estranger per danyar relacions diplomàtiques» i «incitació a concentracions i assegudes en espais públics». El càrrec de «incitació a prendre les armes contra l'autoritat de l'Estat», pel qual podria haver estat condemnat a mort, va ser retirat.
Després d'examinar el sumari, on s'enumeren com «proves» les publicacions de Merzoug Touati anteriors al tancament de la seva pàgina web i del seu compte a Facebook, Amnistia Internacional no va trobar cap incitació a la violència ni apologia de l'odi. Per tant, l'organització considera a Merzoug Touati pres de consciència, empresonat únicament per expressar de forma pacífica les seves opinions.

Informació complementària
Merzoug Touati, que porta detingut des del 22 de gener de 2017 i actualment està a la presó d'El Jemis, situada a la ciutat de Béjaïa, al nord del país, ha fet almenys tres vagues de gana per protestar per la seva perllongada detenció.
El bloguer, llicenciat universitari, en atur al moment de la seva detenció i sense estar afiliat a cap partit polític ni associació, va obrir l'any 2015 un compte a Facebook i un blog anomenat alhogra.com, ja eliminats, on escrivia principalment sobre esdeveniments polítics i de drets humans a Algèria.
Durant el seu interrogatori, Merzoug Touati va dir al jutge d'instrucció que les entrevistes que havia realitzat a diplomàtics, defensors dels drets humans i activistes de diferents religions i orientacions polítiques tenien com a única fi documentar-se per als seus articles online.
La policia va detenir a Merzoug Touati el 18 de gener de 2017, després de publicar aquest contingut a Facebook i pujar una entrevista al seu canal de YouTube.
En la primera publicació, del 2 de gener de 2017, demanava als habitants de Béjaïa que protestessin contra una nova llei de finances. En el vídeo que va pujar a YouTube el 8 de gener de 2017, Merzoug Touati entrevistava a un portaveu del Ministeri d'Afers exteriors d'Israel que rebatia les acusacions de les autoritats algerianes d'implicació d'Israel en les protestes d'Algèria.