Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Algèria: activista empresonat per un cartell contra el govern ha de quedar en llibertat

El president d'Algèria, Abdelaziz Bouteflika

En resposta a la notícia que un tribunal de la ciutat de Mascara ha condemnat a l'activista Hadj Ghermoul a sis mesos de presó i al pagament d'una multa per “ofendre a institucions públiques”, càrrec formulat contra ell per la publicació a Facebook d'una fotografia en la qual apareixia amb un cartell contrari a un cinquè mandat del president Abdelaziz Buteflika, la directora d'Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica, Heba Morayef, ha manifestat:

“La sentència contra Hadj Ghermoul és un cop dur a la llibertat d'expressió a Algèria. És completament absurd que hagi de complir sis mesos de presó sense més motiu que l'expressió pacífica de les seves opinions polítiques."

“La seva detenció i condemna són un senyal més de la intolerància de les autoritats algerianes cap a l'oposició política i un indicatiu que s'estan intensificant les detencions arbitràries de cara a les eleccions presidencials d'abril."

“Les autoritats algerianes han d'anul·lar la condemna imposada a Hadj Ghermoul i deixar-lo immediatament en llibertat incondicional. Ningú pot ser empresonat per exercir de forma pacífica el seu dret a la llibertat d'expressió.”

Informació complementària

Hadj Ghermoul, de Tizi, província de Mascara, és activista de la Lliga Algeriana per a la Defensa dels Drets Humans (LADDH) i membre del Comitè Nacional per a la Defensa dels Drets de les Persones Desocupades (CNDDC). Ha estat acusat de “ofendre organismes públics”. Va ser detingut el 27 de gener, dies després de la publicació a Facebook d'una fotografia en la qual apareixia amb un amic sostenint un cartell que demanava: “No a un cinquè manat”, en referència al president Abdelaziz Buteflika. El president d'Algèria, de 81 anys i en males condicions de salut, porta gairebé 20 anys al poder.

El 27 de gener, uns agents de policia es van acostar a Hadj Ghermoul al carrer i van estar seguint-lo durant tot el dia, alhora, l'assetjaven verbalment de manera reiterada. En dir-los que el deixessin en pau si no anaven a detenir-lo, el van portar a la comissaria de policia i el van acusar d'haver-los agredit. Va estar detingut fins el 29 de gener.

Els partits de la coalició governant a Algèria han anunciat recentment que han decidit que el president Buteflika concorri a les pròximes eleccions per a renovar per cinquena vegada el seu mandat.