Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

AI: "És necessari afrontar la crisi migratòria en les Canàries amb absolut respecte pels drets humans i amb transparència"

  • L'organització ha celebrat avui una jornada en línia amb portaveus de la majoria dels grups parlamentaris per reflexionar, entre altres aspectes, sobre el que està passant a les Canàries i com abordar-ho.

Amnistia Internacional ha celebrat aquest divendres una jornada en línia, amb parlamentaris/es i organitzacions per analitzar diversos aspectes relacionats amb la migració, entre els quals l'actual crisi que s'està vivint a les Illes Canàries, on s'han incrementat de manera considerable les arribades en els últims mesos, malgrat la perillositat de la ruta, que ja s'està cobrant moltes vides, és de 500 en el que portem d'any, essencialment entre octubre i novembre.

"El port d'Arguineguín, fins ara amuntegat, no reuneix les condicions adequades per acollir totes les persones que estan arribant: fins i tot el Defensor del Poble ha demanat avui el seu tancament. Sabem que s'han pres mesures per a alleujar la situació i realitzar trasllats a les noves instal·lacions de Barranco Seco. Però cal que el govern espanyol actuï amb més transparència i respongui a determinades preguntes que fa temps que s'estan plantejant: quines nacionalitats estan arribant i amb quin perfil?, S'estan portant a terme totes les mesures adequades per protegir a les persones més vulnerables, entre les quals, les possibles víctimes de tràfic de persones?, Hi ha accés individualitzat a procediments d'asil amb totes les garanties?, Quants trasllats han dut a terme en total, i quants hi haurà en els mesos vinents? Per què no s'ha permès l'entrada d'alguns parlamentaris en el port?", es pregunta Esteban Beltrán, directors d'Amnistia Internacional Espanya.

La jornada, en què també s'ha debatut sobre el pacte europeu sobre migració i la situació de Grècia, ha comptat amb l'assistència de portaveus de la majoria dels grups parlamentaris, entre els quals el Grup Socialista, el de Unidas Podemos, Esquerra, del Popular, del PNV, el Grup Plural i el d'Esquerra Confederal, així com d'organitzacions especialitzades en migració i refugi com Metges Sense Fronteres, el Servei Jesuita a Migrants, Red Acoge, ACNUR, HIAS, la Coordinadora i Andalucia Acoge.

La necessitat d'establir vies legals i segures perquè les persones migrants i refugiades no es juguin la vida en viatges perillosos, la importància de combatre els discursos demonitzadors i la criminalització de les organitzacions que treballen amb aquestes persones, o la urgència d'una solidaritat europea que no es deixi a la lliure elecció dels Estats i que ha sigut poc ambiciosa amb el recent Pla sobre Migració de la Comissió Europea, han estat algunes propostes plantejades. Alhora, també s'ha assenyalat que cal un sistema d'acollida just, eficient i segur que s'adeqüi a les necessitats reals de les persones.

Més informació

Amnistia Internacional ha denunciat la situació a les Canàries, on ha lamentat, entre altres, que s'estiguessin tramitant ordres de devolució sense que les persones hagin rebut una adequada assistència lletrada, tal com exigeix el dret internacional dels drets humans.

Alhora, l'organització va mostrar la seva preocupació, després de la roda de premsa del passat 13 de novembre en què es va presentar el pla de xoc del govern espanyol per a resoldre la crisi, perquè la majoria de les mesures estiguessin centrades en un esforç del control migratori, oblidant que moltes persones escapen dels seus països a conseqüència de greus violacions de drets humans. Per a AI, prendre mesures que només reforcen aquest control en origen, sense que aquestes vagin acompanyades d'altres sobre salvament i rescat, pot incrementar les violacions de drets humans. "L'única cosa que aconsegueix és desplaçar els moviments migratoris i que les persones prenguin rutes cada vegada més perilloses", va assenyalar AI. "També sembla que al govern se li ha oblidat que és urgent reforçar el sistema d'asil d'acord amb els estàndards internacionals: moltes persones continuen quedant-se fora de la possibilitat de demanar protecció internacional".

Amnistia Internacional també ha denunciat la situació que s'està vivint els CETIs (Centres d'Estada Temporal per Migrants), especialment el de Melilla, amuntegat i sense reunir les condicions adequades per garantir la protecció i la salut de les persones residents.