Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Afganistan: un mural a Kabul ret homenatge a defensors i defensores dels drets humans

Els defensors i defensores dels drets humans de l'Afganistan que han sofert atacs i altres abusos contra els drets humans durant anys han de tenir reconeixement i protecció efectiva; així ho ha afirmat avui Amnistia Internacional quan l'organització de drets humans ha descobert un mural que ret homenatge a molts defensors i defensores valentes que han estat assassinats al país.

Periodistes, estudiants, professionals del dret, activistes, sindicalistes i altres defensors i defensores dels drets humans han estat objecte d'intimidació, fustigació, amenaces i atacs, fins i tot han perdut la vida, per la seva legítima feina de defensa dels drets dels altres. Les autoritats afganeses han de fer més per abordar els seus motius de preocupació relacionats amb la seguretat.

"Els defensors i defensores dels drets humans de l'Afganistan han demostrat gran valentia malgrat la situació tan difícil en què viuen. Enfrontant-se Fent front a greus amenaces contra la seva vida i la seva integritat, continuen alçant la seva veu contra la injustícia i defensant els drets d'altres persones. Ja és hora que les autoritats afganeses i la comunitat internacional també defensin els drets d'aquestes persones", ha afirmat Samira Hamidi, responsable de campanyes d'Amnistia Internacional per a l'Àsia Meridional.

"Les autoritats han de condemnar públicament les amenaces que reben els qui defensen els drets humans, i aprovar legislació que reconegui i protegeixi el seu treball, fet que inclou el dret a la llibertat d'associació i reunió pacífica. Serien els primers passos per a la creació d'un entorn segur i propici en el qual puguin actuar amb llibertat i sense por".

Com a part de la campanya Valenta, Amnistia Internacional, en col·laboració amb el col·lectiu artístic afganès ArtLords, ha descobert avui un mural al centre de Kabul dedicat a la memòria de Shah Marai, famós fotògraf de l'agència de notícies Agence France Presse (AFP) que va perdre la vida el 30 d'abril al costat de3 nou periodistes quan cobrien la notícia d'un atemptat amb explosius ocorregut moments abans. Va ser l'atac solitari més mortífer perpetrat contra periodistes a l'Afganistan.

Shah Marai portava més de 20 anys capturant en potents imatges el conflicte a l'Afganistan. En un moment en què el món havia desviat l'atenció del país, i el nombre de morts i ferits civils en atemptats seguia sent molt elevat, ell i altres periodistes afganesos van continuar explicant les històries de persones que patien la violència.

L'Afganistan segueix sent un dels llocs més perillosos del món per exercir el periodisme. Anteriorment en el mes, periodistes de TOLOnews van perdre la vida quan informaven en directe des del lloc d'un atemptat en un barri xiïta de Kabul. En l'últim decenni, almenys 34 periodistes -afganesos i internacionals- han estat assassinats en relació a la seva feina. Diversos més han resultat ferits de gravetat. Només el 2018 han estat assassinats 12 periodistes, la qual cosa ho converteix l'any més letal per als mitjans de comunicació a l'Afganistan.

"La campanya Valenta és la primera d'una sèrie d'accions de campanya que Amnistia Internacional va a emprendre per posar en relleu el treball de defensors i defensores dels drets humans a l'Afganistan, i en particular, el de qui defensa els drets humans de les dones. Així mateix pretén destacar la feina d'activistes, docents, professionals del dret, estudiants, sindicalistes i altres defensors i defensores dels drets humans. Continuarem pressionant les autoritats afganeses per aconseguir que aquestes persones puguin treballar en un entorn segur i propici sense por de patir represàlies", ha afirmat Samira Hamidi.

Informació complementària

El 2016, en una conferència organitzada per la Comissió Independent de Drets Humans de l'Afganistan, el president Ashraf Ghani va prometre protegir els drets de defensors i defensores dels drets humans. "La protecció dels qui defensen els drets humans és responsabilitat exclusiva del meu govern i les seves branques legislativa i judicial", va afirmar.

De la mateixa manera, el 2015, l'agrupació "European Union Plus" (formada pels països de la UE més Canadà, Noruega i Suïssa) va presentar una estratègia per donar suport als defensors i defensores dels drets humans a l'Afganistan, amb un mecanisme de protecció com a eix d'aquesta estratègia.

En el mural apareix retratat Shah Marai, subjectant la seva càmera, amb un grup de defensores i defensors afganesos dempeus després d'una pancarta. El mural porta per títol Shuja, que significa "valent" en darí. A la pancarta es llegeix: "No t'oblidarem. Has defensat la justícia, la igualtat i a nosaltres".