Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Afganistan: La presència contínua de la missió de l'ONU és essencial per observar i denunciar abusos

Copyright of Los Angeles Times, 2021

"El Consell de Seguretat de l'ONU ha de prorrogar la missió de l'ONU a l'Afganistan (UNAMA) i l'ONU ha de proporcionar el personal i els recursos que aquesta necessita per observar, investigar i denunciar abusos contra els drets humans sobre el terreny al país", ha declarat Amnistia Internacional amb motiu de la votació, el 17 de setembre, per renovar el mandat de la missió, que expira aquest dia.

Present al país des del 2002, les responsabilitats de la UNAMA inclouen un paper fonamental en l'observació de la situació dels drets humans al país i la supervisió a través de l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans (ACNUDH).

"La presa del poder pels talibans presenta riscos greus per als grups vulnerables, i especialment per a periodistes, minories ètniques, dones i nenes, i els qui van treballar per a l'anterior govern, Estats estrangers i contractistes", ha assenyalat Lawrence Moss, responsable d'Amnistia Internacional per al treball d'incidència amb l'ONU. "És essencial que el personal d'observació dels drets humans de l'ONU romangui en el terreny i mostri el seu suport als drets de la població afganesa en aquest moment tan perillós".

En una resolució adoptada el 30 d'agost, el Consell de Seguretat demana als talibans que:

  • defensin els drets humans, inclosos els de les dones, la infància i les minories;
  • garanteixin la participació plena, igualitària i significativa de les dones en un acord polític inclusiu;
  • s'adhereixin a l'estat de dret;
  • permetin a la població afganesa viatjar a l'estranger, abandonar Afganistan quan ho desitgi i sortir d'Afganistan per qualsevol pas fronterer, tant aeri com a terrestre;
  • respectin les seves obligacions en virtut del dret internacional humanitari, incloses les relacionades amb la protecció de la població civil.

"Per fer complir les seves pròpies expectatives, el Consell de Seguretat necessita amb urgència la funció immediata d'observació i informació que aporta la mateixa missió que va establir", ha apuntat Moss. "La UNAMA ha d'informar al Consell com a mínim una vegada al mes de la situació dels drets humans a l'Afganistan".

Amnistia Internacional demana, a més, a l'ONU que proporcioni el personal i els recursos addicionals necessaris perquè la UNAMA augmenti la seva feina d'observació dels drets humans. El personal de drets humans de la UNAMA està actualment fora del país, sobretot a Almaty (Kazakhstan) i el treball del seu personal nacional de drets humans està limitat en gran mesura per por a represàlies. L'ONU ha permès que es quedi a l'Afganistan el personal humanitari i el polític, però no el d'observació dels drets humans.

"L'ONU ha de mostrar suport al poble d'Afganistan amb el retorn al país del personal internacional d'observació dels drets humans, subjecte als mateixos protocols de seguretat que el personal humanitari, i el Consell de Seguretat ha d'exigir als talibans que respectin la feina del personal nacional de drets humans de l'ONU i que s'abstinguin de prendre qualsevol represàlia", ha afegit Lawrence Moss.

Els informes sobre la vall de Panjshir subratllen la necessitat que es monitoregin els drets humans

Arriben informes alarmants de la vall de Panjshir, on prossegueixen els combats entre els talibans i soldats de la resistència. El Servei Persa de la BBC ha difós un vídeo que sembla mostrar un homicidi deliberat a la zona, mentre la BBC ha informat, a més, que els talibans han matat civils. Segons fonts entrevistades per Amnistia Internacional el diumenge 12 de setembre, els talibans també estan bloquejant l'entrada a la regió d'aliments i subministraments essencials.

"De la vall de Panjshir està aflorant un panorama cada vegada més cruel. Aquestes imatges tan inquietants i els informes d'altres abusos contra els drets humans a la regió posen en relleu la necessitat immediata que la comunitat internacional garanteixi la vigilància efectiva del que està passant a l'Afganistan", va concloure Lawrence Moss.

Informació complementària

El Consell de Seguretat de l'ONU revisa cada any el mandat de la UNAMA.

Amnistia Internacional també demana al Consell de Drets Humans de l'ONU que estableixi una missió d'investigació complementària o mecanisme d'investigació independent similar per a l'Afganistan. El període especial de sessions del Consell de Drets Humans de l'ONU celebrat a Ginebra a l'agost no va autoritzar aquest mecanisme i Amnistia Internacional s'ha sumat a més de 50 organitzacions estatals, regionals i internacionals per instar els Estats membres de l'ONU al fet que ho autoritzin en el seu 48è període ordinari de sessions que tindrà lloc del 13 de setembre al 8 d'octubre de 2021.