Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Afganistan: serveis d'intel·ligència han de posar en llibertat defensors dels drets humans que van revelar xarxa pedòfila

La principal agència d'intel·ligència de l'Afganistan ha de posar en llibertat immediatament dos defensors dels drets humans detinguts després que traguessin a la llum presumptes abusos sexuals comesos contra menors, ha dit avui Amnistia Internacional.

Musa Mahmudi i Ehsanullah Hamidi, dos coneguts defensors dels drets humans de la província de Logar, van ser detinguts arbitràriament per la Direcció Nacional de Seguretat el 21 de novembre de 2019, quan anaven a una reunió amb l'ambaixador de la Unió Europea a Kabul.

Els dos defensors dels drets humans van començar a rebre amenaces a Facebook, fins i tot d'autoritats locals de Logar, després de concedir entrevistes a The Guardian i a l'agència afganesa TOLO News sobre l'existència d'una xarxa de pederàstia a la regió. Musa Mahmudi i Ehsanullah Hamidi van revelar l'existència de més d'un centenar de vídeos dels presumptes abusos. Segons The Guardian, algunes de les víctimes d'aquests abusos han estat assassinades.

"La Direcció Nacional de Seguretat de l'Afganistan ha de posar en llibertat immediatament a aquests defensors dels drets humans, que corren perill de patir tortura i altres maltractaments mentre estiguin sota la seva custòdia. En lloc de castigar-los per denunciar aquests terribles delictes, les autoritats haurien de felicitar-los per la seva feina i exigir comptes als presumptes autors en judicis amb garanties i en què no es recorri a la pena de mort ", ha dit Samira Hamidi, responsable de campanyes per a l'Àsia Meridional d'Amnistia Internacional.

"Aquest és un altre cas més en què les autoritats posen en el punt de mira dels defensors i defensores dels drets humans per realitzar el seu important treball. Musa Mahmudi i Ehsanullah Hamidi s'enfronten a amenaces d'agents estatals i no estatals, i les condicions en què actuen són de les més perilloses de l'món. Hi ha impunitat per als atacs contra aquests valents defensors, que compten amb poca o cap protecció. "

El dia anterior a la seva desaparició, Musa Mahmudi va explicar a un altre defensor dels drets humans que temia per la seva seguretat i que la Direcció Nacional de Seguretat pensava aturar-lo. A més, li va dir que li preocupava estar sota vigilància, i que també havia rebut amenaces de mort acusant-lo de "deshonrar la gent de Logar".

A l'agost de 2019, Amnistia Internacional va publicar un informe titulat "Defenceless Defenders: Attacks on Afghanistan 's Human Rights Community" (Defensors sense defensa: Atacs contra la comunitat dels Drets humans de l'Afganistan) en el qual l'organització explicava que el govern afganès ha persistit en no investigar els atacs contra els defensors i defensores dels drets humans-en ocasions acusant-los de "inventar" les seves denúncies- i ha declinat oferir-los protecció, dient-los que vagin armats.

"Els persistents atacs contra defensors i defensores dels drets humans posen en relleu la necessitat urgent que el govern afganès estableixi un mecanisme de protecció. La comunitat internacional també juga un paper molt important en aquest sentit. Fa temps que lloa la valentia dels defensors i defensores dels drets humans afganesos, però no dona suport les seves paraules amb actes. És hora que reconegui els seus èxits, els doni suport eficaçment i pressioni a el govern afganès perquè respecti, protegeixi i doni suport als defensors i defensores dels drets humans", ha declarat Samira Hamidi.