Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Afganistan: El procés de pau no ha de posar en perill els drets de les dones

© AP Photo/Rahmat Gul

Un acord de pau entre el govern d'Afganistan i els talibans que pugui comprometre d'alguna manera els drets de les dones seria una traïció a dues dècades d'avenços aconseguits amb el gran esforç de les dones afganes; així ho ha manifestat Amnistia Internacional abans de llençar una campanya que destaca l'increïble treball d'aquells que defensen els drets humans de les dones a l'Afganistan.

La campanya internacional 16 Dies d'Activisme contra la Violència de Gènere, de caràcter anual, comença el 25 de novembre, Dia internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones, i s'allarga fins al 10 de desembre, Dia dels Drets Humans. És un homenatge a les dones de tot el món que lluiten contra la discriminació de gènere i defensen els drets de les dones, i fa una crida als governs perquè prenguin mesures dirigides a prevenir la violència contra dones i nenes, investigar els casos i processar als autors.

Tenint en compte el greu perill que es negociï amb els drets de les dones afganes en un acord de pau amb els talibans, Amnistia Internacional està treballant amb les defensores de drets humans a l'Afganistan per donar a conèixer els seus impactants casos.

"Després de lluitar sense descans durant dues dècades per aconseguir que es reconeguin els seus drets fonamentals, les dones afganeses s'enfronten a la possibilitat real de veure com es fa comerç amb aquests assoliments. El camí recorregut per realitzar els drets de les dones no pot desfer-se en aquest procés de pau; els drets humans de totes les persones afganeses, i en particular de les dones i nenes, han d'estar en el centre de qualsevol acord", ha manifestat Samira Hamidi, responsable de campanyes d'Amnistia Internacional sobre l'Afganistan.

"Com demostren contundentment els casos que hem recopilat, les dones afganeses estan en primera línia de les iniciatives per la pau i l'estabilitat a l'Afganistan. Han exercit un paper essencial garantint que, en les iniciatives en curs per a la pau, l'agenda de negociació inclou assumptes com els drets humans, la justícia, la rendició de comptes, els drets i els crims contra la humanitat."

Sota el domini dels talibans, dones i nenes eren privades d'una àmplia diversitat de drets humans, com el dret a l'educació, a la salut, a la lliure circulació i a la participació política i social.

Des de la fi del règim talibà el 2003 s'han fet importants avenços en matèria de drets humans. Actualment hi ha 3,3 milions de nenes rebent educació, i les dones participen a la política, econòmicament i socialment. Tot i la trajectòria del conflicte, dones afganes s'han convertit en advocades, metgesses, jutgesses, professores enginyeres, atletes, activistes, polítiques, periodistes, buròcrates, empresàries, agents de policia i membres de l'exèrcit.

Tanmateix, persisteixen greus obstacles i reptes. La violència contra les dones és molt extensa, la participació de les dones continua sent limitada en tots els nivells de govern i, segons l'UNICEf, 2,2 milions de nenes afganeses continuen sense anar a l'escola.

En la campanya 16 Dies d'Activisme d'aquest any, Amnistia Internacional servirà de plataforma a dones polítiques i activistes de Kabul i altres províncies que han sigut pioneres en la lluita per garantir els drets de les dones afganeses. Aquestes dones comparteixen la visió d'un Afganistan en pau on totes les dones gaudeixen dels seus drets com a ciutadanes, entre altres el seu dret a estudiar, treballar i ser independents.

"Per aconseguir una pau justa i duradora han de respectar-se els drets humans de tota la societat afganesa. Les dones estan entre aquelles que més han patit, i la seva participació plena en el procés de pau és absolutament essencial", afirma Samira Hamidi.

"Els avenços aconseguits per les dones estan començant a reparar la situació d'exclusió gairebé absoluta que patien en el passat i demostren fins a quin punt les dones són essencials pel futur del país, tot i que encara queda molt per fer. Tot acord de pau, a més de protegir els mèrits realitzats, ha d'incloure el compromís de seguir avançant cap al reconeixement dels drets de les dones afganeses."

Informació complementaria

Cadascun dels 16 dies, la campanya presentarà vídeos per les xarxes socials de defensores dels drets humans de les dones a l'Afganistan, on es comenta el que significa la pau per elles i com hauria de ser una participació significativa de les dones en el procés de pau, així com les seves idees d'igualtat, justícia i drets humans, tant en l'actualitat com en el futur d'Afganistan.

En 2019, Amnistia Internacional va presentar els casos de 16 defensores dels drets humans de les dones en la seva campanya de 16 Dies d'Activisme.

Amnistia Internacional demana a la comunitat internacional que continuï plenament compromesa amb la protecció dels drets humans de les dones i nenes de l'Afganistan en la conferència quadriennal de donats sobre l'Afganistan que se celebra aquesta setmana a Ginebra (23-24 de novembre).