Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Afganistan: Combatents talibans maten 13 persones de l'ètnia hazara a la província de Daykundi

Copy: REUTERS/Stringer
  • Un total de nou integrants de les forces de seguretat de l'anterior govern van ser executats extrajudicialment, malgrat haver-se rendit amb anterioritat.
  • Entre les víctimes figurava també una jove de 17 anys, que es va veure atrapada en el foc creuat.

Una nova investigació d'Amnistia Internacional ha revelat que forces talibans han matat de manera il·legítima 13 persones de l'ètnia hazara, entre les quals una jove de 17 anys, a la província afganesa de Daykundi, després d'haver-se rendit diversos membres de les forces de seguretat de l'anterior govern.

Els homicidis van passar a la localitat de Kahor, districte de Jidir, el 30 d'agost. De les víctimes, 11 pertanyien a les Forces de Seguretat i Defensa Nacionals Afganeses, i dues eren civils.

Segons els testimonis presencials recollits per Amnistia Internacional, els talibans van executar de manera extrajudicial nou dels integrants de les Forces de Seguretat que ja s'havien rendit, per la qual cosa aquests homicidis esdevindrien crims de guerra. Dos civils van ser abatuts quan intentaven fugir, entre els quals una jove de 17 anys que va rebre un tret quan els talibans van obrir foc contra la multitud.

Amnistia Internacional ha verificat fotografies i vídeos presos després dels homicidis i ha identificat la localitat de Kahor com el lloc dels fets.

"Aquestes execucions a sang freda són una prova més que els talibans segueixen cometent els mateixos terribles abusos que els van caracteritzar, tristament, durant el seu anterior govern a l'Afganistan", ha afirmat Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional.

"Els talibans violen una vegada i una altra els drets dels qui perceben com a adversaris, i arriben a matar, fins i tot, persones que s'han rendit. Afirmen no estar atacant el personal de l'anterior govern, però aquests homicidis demostren el contrari".

"Els talibans han de posar fi immediatament a aquests actes cruels de venjança, i garantir que el personal de l'anterior govern i les seves famílies puguin viure en condicions de seguretat a l'Afganistan. El nou govern ha de deixar clar que no va tolerarà aquestes greus violacions i que els responsables respondran davant la justícia".

Fins avui ha resultat difícil verificar els abusos contra els drets humans comesos pels talibans des que es van fer amb el control de l'Afganistan, el passat mes d'agost, ja que han tallat el servei de telefonia mòbil en nombroses regions.

Poc després de la caiguda de Kabul, Amnistia Internacional va documentar la matança de nou homes d'ètnia hazara pels combatents talibans, després d'haver-se fet amb el control de la província de Ghazni.

Homicidis a la població de Kahor

Els talibans es van fer amb el control de la província de Daykundi el 14 d'agost. Es calcula que, en principi, s'havien refugiat en el districte de Jidir uns 34 exmembres de les Forces de Seguretat i Defensa Nacionals Afganeses, que portaven amb material militar i armes. No obstant això, una vegada que els talibans van assumir l'autoritat en àmplies zones de la regió, aquests van decidir rendir-se.

La persona que va liderar la rendició, Mohammad Azim Sedaqat, va organitzar la inutilització de les armes del grup en presència dels talibans. El 29 d'agost, van negociar la rendició total amb els talibans.

El 30 d'agost, uns 300 combatents talibans van arribar en comboi a les proximitats de la localitat de Dahani Qul, on residien els integrants de les Forces de Seguretat juntament amb les seves famílies. Quan van mirar de sortir de la zona, un vehicle els va tallar el pas prop de la localitat de Kahor.

A continuació, els combatents talibans van arribar a la seva alçada i van obrir foc contra la multitud, a conseqüència de la qual cosa va perdre la vida una jove de 17 anys anomenada Masuma. Al seu torn, un dels membres de les Forces de Seguretat va disparar també, i un combatent talibà va resultar mort, i un altre, ferit.

Els talibans van continuar disparant mentre les famílies fugien, i en el foc creuat van morir dos integrants de les Forces de Seguretat que intentaven escapar del lloc. Quan altres nou integrants de la Forces de Seguretat es van rendir, els talibans els van conduir immediatament a la conca d'un riu proper i els van executar.

Vídeos i fotografies examinats per Amnistia Internacional mostren els cadàvers d'11 homes disposats en fila, molts d'ells amb ferides de bala en el cap. En un dels vídeos pot veure's com transporten un cos al cim d'un pendent que, segons es creu, es troba al costat de la conca del riu proper a Kahor. Amnistia Internacional no ha pogut geolocalizar el vídeo de manera independent, però el seu contingut coincideix amb el que han explicat testimonis oculars, que assenyalen un lloc proper a Kahor.

Els noms i edats aproximades dels 11 membres de les Forces de Seguretat i Defensa Nacionals Afganeses són els següents: Musa Amiri, 46 anys; Khudad Jawahiri, 33 anys; Esmatullah Zarigh, 34 anys; Noor Ali Ibrahimi, 34 anys; Habibullah, 33 anys; Amanullah, 32 anys; Resa Karimi, 31 anys: Dawran, 26 anys; Dur Mohammad, 41 anys; Abdul Hamid Fahimi, 28 anys; i Reza Joya, 33 anys.

Després dels homicidis

El 31 d'agost, un dia després dels homicidis, els vilatans van portar els cossos a Dahani Qul i, a continuació, els van traslladar a terrenys de les famílies per enterrar-los. Amnistia Internacional va examinar i va confirmar la informació sobre l'emplaçament de dues de les tombes, així com la identitat de les persones allí enterrades.

Els talibans van advertir als familiars supervivents que els qui haguessin fugit haurien de tornar i rendir-se en el termini de tres dies. Les persones entrevistades per Amnistia Internacional van referir que un alt comandament talibà havia afirmat: "Porto 20 anys matant gent. Per mi, matar és fàcil. Puc matar una altra vegada".

L'1 de setembre, el cap de policia a la província de Daykundi designat pels talibans, Sadiqullah Abed, va negar que s'hagués produït cap homicidi i només va confirmar que un talibà havia resultat ferit en un atac, a Daykundi.

Informació general

Els talibans es van fer amb el poder a l'Afganistan després de la caiguda del govern, a mitjans del passat mes d'agost. Amnistia Internacional ha demanat protecció para milers de persones afganeses que corren perill greu de represàlies a mans dels talibans, i que van des de personal universitari i periodistes, fins a activistes de la societat civil i defensores dels drets humans.

En el seu recent document "Afghanistan's fall into the hands of the Taliban", Amnistia Internacional va detallar tot un rosari d'abusos contra els drets humans comesos pels talibans, inclosos homicidis de civils i de soldats que s'havien rendit, així bloquejos d'ajuda humanitària, que constitueixen delictes de dret internacional.