Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Afganistan: cal més protecció a defensors i defensores dels drets humans

Imatge: Reza/Getty Images


En el marc de l'incessant nombre de víctimes civils a l'Afganistan, Amnistia Internacional ha fet una crida al govern perquè dobli esforços per protegir als defensors i defensores dels drets humans en ocasió de l'examen de l'historial de drets humans del país en el Consell de Drets Humans de l'ONU.

En l'examen periòdic universal de l'Afganistan, que es va dur a terme la setmana passada, els Estats membres del Consell de Drets Humans de l'ONU van subratllar que el govern afganès ha de fer més pel que fa a la introducció d'un mecanisme per a la protecció dels defensors i defensores dels drets humans, aplicar les lleis existents, millorar la participació de les dones, i protegir la població civil en el conflicte.

"S'han observat alguns avanços positius pel que fa a drets humans, però el govern afganès pot fer molt més per complir els seus compromisos internacionals en aquesta matèria", ha afirmat Samira Hamidi, responsable de campanyes per a l'Àsia meridional d'Amnistia Internacional.

"Un àmbit de preocupació clau és la greu situació dels defensors i defensores dels drets humans, que han de fer front a una situació encara més precària en haver augmentat les amenaces de què són objecte. Alhora, és necessari i urgent investigar i jutjar amb més fermesa per garantir la rendició de comptes per abusos i violacions de drets humans. Finalment, el procés de pau actualment en curs ha de garantir el respecte dels drets humans i els drets de les víctimes en virtut del dret internacional, i abordar altres abusos i violacions greus de drets humans".

En els primers nou mesos de 2018, segons la Missió d'Assistència de les Nacions Unides a l'Afganistan, 2.798 civils van perdre la vida i 5.252 van resultar ferits. Les víctimes civils van ser causades principalment per atacs de grups armats, però també va haver-hi atacs aeris de forces governamentals i internacionals.

Encara que les xifres de víctimes civils segueixen assolint nivells màxims, els països europeus han continuat duent a terme devolucions de nacionals afganesos vulnerant el principi de no devolució, posant d'aquesta manera aquestes persones en risc de patir greus violacions de drets humans.

Segons una enquesta publicada per l'Organització Internacional per a les Migracions al maig de 2018, hi ha més de 3,5 milions de persones desplaçades a l'Afganistan. Un de cada sis nacionals afganesos al país és una persona internament desplaçada o retornada.

"És fonamental que el govern afganès estableixi com a prioritat la protecció de la població civil i el suport a les persones desplaçades. Alhora, el govern ha de deixar de cooperar amb les devolucions, deixar clar que es posa en perill les persones retornades, i instar la comunitat internacional a posar fi immediatament a aquestes devolucions", ha manifestat Samira Hamidi.

Informació complementària

L'examen periòdic universal (EPU) és un examen periòdic de l'historial de drets humans dels 193 Estats membres de l'ONU. L'EPU és una innovació considerable del Consell de Drets Humans, i es basa en la igualtat de tracte a tots els països. Ofereix a tots els Estats l'oportunitat de declarar quines accions han adoptat per millorar la situació dels drets als seus respectius països i de superar els desafiaments per al gaudi dels drets humans.

La informació sobre l'examen periòdic universal d'Afganistan pot consultar-se aquí.

Amnistia Internacional va presentar una llista de recomanacions sobre la situació dels drets humans a l'Afganistan abans de l'examen dels Estats en l'EPU. Les recomanacions poden trobar-se aquí.