Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

#8M: discursos i polítiques misògines troben resposta de les dones a tot el món

Dones pakistaneses el 8 de març de 2019. Foto: AP Photo/K.M. Chaudary
  • Amnistia Internacional alerta sobre com els discursos misògins d'alguns líders polítics i religiosos en diferents parts del món miren d'invisibilitzar la violència contra les dones, suprimir l'educació en igualtat, controlar el cos de les dones, i que també posen les activistes en el punt de mira.
  • Amnistia Internacional participarà en les manifestacions del 8M al costat dels moviments de dones per lluitar pel blindatge i continu progrés dels seus drets.

Davant la preocupant tendència global de propagació de missatges misògins per part d'alguns líders polítics i religiosos, i l'augment de polítiques i pràctiques opressives i sexistes, dones de tot el món es fan fortes perquè no es retrocedeixi en drets i llibertats aconseguits. El moviment de dones pretén que, lluny que es retallin drets, se segueixi avançant per combatre les desigualtats que encara persisteixen en nombrosos racons del planeta. Milions de dones planten cara a discursos que les demonitzen, també al moviment feminista i a qui defensa i promou els drets de les dones, la igualtat de gènere i el foment de l'educació sexual.

S'està normalitzant un discurs en defensa dels valors tradicionals i l'interès d'una determinada concepció de família, que impulsa una agenda que nega la igualtat com a dret de les dones, la necessitat d'aplicar polítiques específiques per abordar la violència de gènere, el seu dret a decidir sobre el seu cos i la seva salut sexual i reproductiva. S'està a més posant en el punt de mira a defensores i activistes per ser els qui són i per fer el treball que fan. Un discurs contrari, fins i tot, als acords internacionals ja reconeguts per Nacions Unides en la Conferència Mundial sobre la Dona de Pequín el 1995, de la qual aquest any es compleix el 25è aniversari, i ratificats per un gran nombre de països.

"Preocupa que aquest tipus de discursos formi part de les agendes polítiques en el que sembla una estratègia global en contra dels drets de les dones. No és casualitat que autocars amb missatges contra la diversitat sexual o que neguen l'existència de la violència contra les dones s'hagin passejat per Alemanya, França, Espanya, Itàlia, Xile, Colòmbia o Kenya. Per això, la resposta de les dones és més forta que mai, el feminisme creix, i cada vegada hi ha generacions més joves involucrades en aquesta lluita", ha manifestat Ana Rebollar, directora adjunta d'Amnistia Internacional Espanya.

Invisibilitzar la violència contra les dones

La violència contra les dones és un tipus de violència que solament pateixen les dones pel sol fet de ser-ho. Existeix an tots els països. A Espanya, des de l'1 de gener de 2003, 1.047 (a 5 de març de 2020) dones han estat assassinades per les seves parelles o ex parelles. Després d'anys de consens polític per prendre mesures específiques contra una xacra que cada vegada afecta dones més joves, des d'alguns partits polítics pretenen ocultar aquest tipus de violència sota un concepte ampli de violència en l'àmbit familiar que invisibilitza i nega la desigualtat estructural que està en l'arrel de la violència contra les dones. Això, malgrat el consens internacional sobre l'existència d'una violència específica basada en la discriminació que pateixen les dones (Convenció sobre l'Eliminació de Totes les Formes de Discriminació contra la Dona de Nacions Unides de 1979, ratificat per 189 països).

A Mèxic, on 10 dones són assassinades cada dia, les dones han pres els carrers per protestar per una violència intolerable, que no és contemplada amb una perspectiva de gènere per part de la Fiscalia, i davant la filtració d'imatges que victimitzen les dones que són brutalment assassinades. El 90 per cent dels casos de feminicidi en aquest país queden impunes.

Veto a l'educació en igualtat

Però un dels principals cavalls de batalla en diferents parts del món és l'educació en igualtat, en diversitat, i per abordar la violència de gènere. Amb l'argument que ningú pot decidir sobre els propis fills, països com el Paraguai o el Brasil prohibeixen per llei l'educació sexual i reproductiva, en igualtat de gènere i en no discriminació. Països com Espanya, estan avançant en aquesta línia en algunes comunitats autònomes.

"La llibertat de les famílies no pot estar per sobre del dret de nens, nenes i adolescents a rebre eines que els permetin identificar i combatre situacions de discriminació en la seva vida, conèixer i viure lliurement i sense pors la seva pròpia identitat, i adquirir coneixements per enfrontar-se a la sexualitat sense temors ni riscos per decidir sobre els seus propis cossos", ha assenyalat Ana Rebollar.

El president del Paraguai prometia cremar llibres amb aquests continguts, el Brasil apostava per campanyes d'abstinència sexual, i Polònia podria castigar amb fins a tres anys de presó qui imparteixi aquest tipus de continguts a menors de 18 anys. No obstant això, la resposta social és important, estudiants paraguaians s'estan mobilitzant per exigir educació sexual integral al seu govern, o en països com el Perú, la pressió de la societat civil, inclosa Amnistia Internacional, ha contribuït al fet que la Cort Suprema declari infundada una demanda contra l'enfocament de gènere en els continguts acadèmics dels i les estudiants.

Control sobre el cos de les dones

Alhora que s'intenta limitar l'educació sobre salut sexual i reproductiva per a menors d'edat, fins i tot en països amb alts índexs d'embarassos adolescents, segueixen existint lleis que poden portar a les dones fins a 10 anys a la presó com és el cas d'Hondures, o fins i tot desenes d'anys en països com El Salvador. Això li va passar a Evelyn Hernández, condemnada a 30 anys de presó per un avortament espontani, i, en aquest cas, encara que un tribunal la va declarar innocent, la Fiscalia ha recorregut la sentència.

Organitzacions com Open Democracy han denunciat com en alguns països com Mèxic, l'Equador o Costa Rica, on si està regulada la interrupció voluntària de l'embaràs en alguns supòsits, grups conservadors estan donant informació "falsa i distorsionada" a dones que intenten interrompre el seu embaràs. Les espanten assegurant que tindran més risc de càncer, que les seves parelles es faran gais, o que augmentarà el risc que elles abusin físicament d'altres nens.

Davant d'això, en països com Eslovàquia, gràcies a la pressió social, el Parlament va votar en contra d'obligar a les dones a veure ecografias del fetus abans d'interrompre l'embaràs. Una mesura que pretenia retrocedir en drets sexuals i reproductius de les dones, vulnerant la seva privadesa i la seva autonomia.

Assetjament a activistes i polítiques

Els qui estan patint de manera particular els efectes d'aquesta tendència sexista són les defensores dels drets de les dones. Una vegada més, a tot arreu del món els qui aixequen la veu segueixen sent objecte d'agressió, amenaces, intimidació, criminalització, i fins i tot homicidi. Pateixen campanyes de desprestigi i desacreditació, són insultades i se'ls qüestiona la seva forma de vida, de ser, i fins i tot de vestir.

Amnistia Internacional no deixa de denunciar que dones com: Ebtisam El Saegh, de Salam per la Democràcia i els Drets Humans a Bahrain va ser agredida sexualment i colpejada de forma brutal pel seu treball en defensa dels drets humans. Yasaman Aryani i la seva mare Monireh Arabshahi a l'Iran van ser condemnades a 9 anys i 7 mesos de presó per repartir flors a altres dones i promoure que l'ús del vel no sigui obligatori, l'advocada iraniana que va defensar els drets d'aquestes dones Nasrin Sotoudeh va ser condemnada a 38 anys de presó i 148 fuetades. A totes elles les hi va acusar, entre altres coses, de "alterar l'ordre públic", "cometre un acte pecaminoso per aparèixer en públic sense hijab", i fins i tot, de "incitar a la corrupció i a la prostitució".

Activistes com Carola Rackete, la capitana del vaixell Sea Watch 3, després de rescatar persones migrants en el Mediterrani va ser insultada pel ministre d'Interior italià, i des de diferents àmbits es va incitar a cometre actes de violència sexual contra ella, atacant-la per ser dona i pel seu aspecte. Una sort semblant van córrer 14 dones activistes poloneses que van desplegar una pancarta contra el feixisme en el transcurs d'una manifestació on s'exhibien símbols racistes i feixistes. Les hi va cridar "porques", "canalles d'esquerres", "prostitutes" i se les va agredir. Se les va acabar jutjant per obstaculitzar una manifestació pacífica, i gràcies a la mobilització ciutadana van ser absoltes.

També dones que van participar en la Marxa Verda per a la legalització de l'avortament a l'Argentina van estar en el punt de mira i van patir fustigació en xarxes socials. Una de cada tres dones va patir violència en xarxes i se les va acusar de "assassines", "mata bebès" i "feminazis". A l'Índia, una de cada cinc dones parlamentàries i polítiques pateixen atacs per la seba feina, amb comentaris sexistes sobre el seu aspecte, el seu estat civil, sobre si tenen fills o no, i sobre el seu origen ètnic i religiós.   

La força del moviment feminista

No obstant això, la pressió dels moviments de dones no pot menysvalorar-se. Quan països com l'Aràbia Saudita volen netejar la seva imatge sobre vulneració de drets humans, ho fan donant a conèixer avanços conquerits per dones com el fet de poder conduir; encara que segueixi mantenint a la presó activistes com Loujain al-Hathloul, empresonada al maig de 2018 per publicar un vídeo en què conduïa i reclamava aquest dret per a les dones del seu país.

L'himne de les dones xilenes contra les agressions sexuals, Un violador en tu camino, ha recorregut els cinc continents, i fins i tot ha arribat fins a parlaments com el de Turquia, on diputades de l'oposició laica, van cantar-lo en protesta per la detenció de set dones que van interpretar aquest himne en una mobilització als carrers d'Istanbul. D'acord amb l'anàlisi d'Amnistia Internacional, només 9 dels 31 països europeus tenen lleis que defineixen la violació sobre la base de l'absència de consentiment per part de la dona. El 2018, Islàndia i Suècia es van convertir en el setè i el vuitè països d'Europa a adoptar una legislació d'acord amb els estàndards internacionals, seguit per Grècia el 2019. A Espanya, gràcies a la pressió del moviment feminista i, entre altres, a la campanya #NoConsento, s'acaba d'anunciar el tràmit parlamentari d'una Llei integral per la protecció de la llibertat sexual i contra les violències sexuals que pretén millorar la protecció, l'atenció, l'acompanyament i la reparació de les víctimes de qualsevol tipus de violència sexual.

Amnistia Internacional participarà en les mobilitzacions del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, en diferents països del món, per demostrar més que mai el nostre suport als moviments de dones, amplificar les seves veus en tota la seva diversitat i lluitar pel reconeixement de tots els drets.