Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

47 grups insten al secretari general de l'ONU a actuar sobre Síria

El secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, ha d'establir amb urgència un equip d'investigació per identificar als responsables de l'ús d'armes químiques a Síria; així ho han manifestat Human Rights Watch i altres 46 grups de drets humans i humanitaris en una declaració conjunta publicada avui. La mesura serviria per promoure la justícia i dissuadir de l'ús d'aquest armament prohibit.

A causa dels reiterats vetos de Rússia, el Consell de Seguretat de l'ONU encara no ha substituït el desaparegut mecanisme conjunt d'investigació de l'ONU i l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) i, per tant, ja no existeix un equip de l'ONU amb el mandat d'identificar a les parts responsables dels mortífers atacs amb armes químiques perpetrats a Síria i amb la independència i els coneixements tècnics necessaris per complir aquest mandat. L'atac més recent amb armes químiques comès en la localitat de Duma, situada a la zona de la governació de Damasc Rural, el 7 d'abril de 2018, es va cobrar la vida de desenes de civils.

"El secretari general Guterres hauria d'atendre aquesta crida en favor de la població civil que està sofrint a Síria, abandonada a la seva sort per un Consell de Seguretat dividit i disfuncional", ha afirmat Louis Charbonneau, director d'Human Rights Watch davant l'ONU. "El secretari general té els mitjans i l'autoritat per prendre el control de la situació, com van fer els seus predecessors, establint una unitat d'investigació amb l'objectiu de desemmascarar als qui hi ha darrere dels atacs perpetrats a Síria. No necessitem un altre veto, sinó lideratge."

El secretari general de l'ONU ha d'activar un mecanisme independent per assignar responsabilitats pels atacs amb armes químiques a Síria.

El 7 d'abril, el món va tornar a quedar commocionat davant les desbarbadores imatges de dones, homes, nens i nenes de Síria aparentment asfixiats a les seves cases de Duma, zona residencial de Damasc que fa setmanes pateixen els feroços atacs de l'aliança militar de Síria i Rússia.

Encara que els atacs segueixen pendents d'investigació, s'ha acusat al govern sirià d'haver tornat a usar armes químiques contra el seu propi poble. Els governs de Síria i Rússia han negat vehementment que s'hagi comès aquest atac químic.

Utilitzar armes químiques constitueix un crim de guerra. La prohibició internacional sobre l'ús, desenvolupament, producció, emmagatzematge i transferència d'armes químiques és absoluta i no pot supeditar-se a disputes polítiques.

Des de 2013, la Comissió d'Investigació de l'ONU ha documentat més de 35 atacs amb armes químiques a Síria. Després de negar-se a acceptar les conclusions sobre la responsabilitat del govern sirià en l'atac perpetrat l'any passat contra civils en Jan Sheijun, Rússia va exercir el seu dret de veto en el Consell de Seguretat per impedir que l'ONU perllongués l'existència del mecanisme conjunt d'investigació de l'ONU i l'OPAQ, que treballava amb independència i imparcialitat per descobrir als autors d'aquests atacs. El 10 d'abril, Rússia va vetar de nou una resolució per la qual s'hauria establert un mecanisme de l'ONU amb l'objectiu d'assignar responsabilitats sobre els atacs amb armes químiques a Síria.

Com a conseqüència, ja no existeix un mecanisme de l'ONU amb el mandat d'identificar sense demora als culpables d'aquests atacs amb armes químiques, i amb la independència i els coneixements tècnics necessaris per complir-ho.

Les organitzacions signatàries d'aquesta declaració demanen al secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, que faci un pas endavant en defensa de tota la població civil activant un mecanisme de l'ONU de caràcter independent per assignar responsabilitats pels atacs químics a Síria.

Anteriors secretaris de l'ONU van establir investigacions semblants. No podem permetre'ns més bloquejos, paràlisis o vetos en el Consell de Seguretat. Fer aquest pas estaria en plena consonància amb l'autoritat del secretari general i ajudaria a garantir la identificació dels autors d'aquestes atrocitats.

És responsabilitat del Consell de Seguretat de l'ONU obligar als autors d'aquests crims a rendir comptes i transmetre al món el missatge inequívoc que no es tolerarà l'ús d'armes químiques. Firmants: Adopt a Revolution

American Relief Coalition for Syria (ARCS)

Amnesty International

Arms Control Association

ASML/Syria

Basmet Amal

Baytna Syria

Bridge of Peace Syria

CCFD-Terre Solidaire

CAFOD (Catholic Agency For Overseas Development)

CARE International

Christian Aid

CIHRS (Cairo Institute for Human Rights Studies)

FIDH (International Federation for Human Rights)

Ghiras Alnahda

Global Centre for the Responsibility to Protect

GOAL

Hand in Hand for Syria

HelpAge International

Human Appeal

Human Rights Watch

Humans of Syria

IDA

Islamic Relief UK

Just Foreign Policy

Karam Foundation

Montreal Institute for Genocide and Human Rights Studies (Concordia University)

Nonviolent Peaceforce

PAX for Peace

Physicians for Human Rights

Protection Approaches

Relief & Reconciliation International AISBL

Rethink Rebuild Society

SCM

Society for Threatened Peoples

STAND (The Student-Led Movement to End Mass Atrocities)

Syria Charity

Syria Relief

Syrian American Medical Society - SAMS

Syrian Forum USA

Syrian Network for Human Rights (SNHR)

Syrians for Truth and Justice-STJ سوريون من أجل الحقيقة والعدالة

Trocaire

Vision GRAM-International

War Child UK

World Federalist Movement-Institute for Global Policy (WFM-IGP)