El secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, ha d'establir amb urgència un equip d'investigació per identificar als responsables de l'ús d'armes químiques a Síria; així ho han manifestat Human Rights Watch i altres 46 grups de drets humans i humanitaris en una declaració conjunta publicada avui. La mesura serviria per promoure la justícia i dissuadir de l'ús d'aquest armament prohibit.A causa dels reiterats
vetos de Rússia, el Consell de Seguretat de l'ONU encara
no ha substituït el desaparegut mecanisme conjunt d'investigació de l'ONU i l'
Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) i, per tant, ja no existeix un equip de l'ONU amb el mandat d'identificar a les parts responsables dels
mortífers atacs amb armes químiques perpetrats a Síria i amb la independència i els coneixements tècnics necessaris per complir aquest mandat. L'atac més recent amb armes químiques comès en la localitat de Duma, situada a la zona de la governació de Damasc Rural, el 7 d'abril de 2018, es va cobrar la vida de desenes de civils.
"El secretari general Guterres hauria d'atendre aquesta
crida en favor de la població civil que està sofrint a Síria, abandonada a la seva sort per un Consell de Seguretat dividit i disfuncional", ha afirmat Louis Charbonneau, director d'Human Rights Watch davant l'ONU. "El secretari general té els
mitjans i l'autoritat per prendre el control de la situació, com van fer els seus predecessors, establint una
unitat d'investigació amb l'objectiu de desemmascarar als qui hi ha darrere dels atacs perpetrats a Síria. No necessitem un altre veto, sinó lideratge."
El secretari general de l'ONU ha d'activar un mecanisme independent per assignar responsabilitats pels atacs amb armes químiques a Síria.
El 7 d'abril, el món va tornar a quedar commocionat davant les desbarbadores imatges de dones, homes, nens i nenes de Síria aparentment
asfixiats a les seves cases de Duma, zona residencial de Damasc que fa setmanes pateixen els feroços atacs de l'aliança militar de Síria i Rússia.
Encara que els atacs segueixen pendents d'investigació, s'ha acusat al govern sirià d'haver tornat a usar
armes químiques contra el seu propi poble. Els governs de Síria i Rússia han negat vehementment que s'hagi comès aquest atac químic.
Utilitzar armes químiques constitueix un
crim de guerra. La prohibició internacional sobre l'ús, desenvolupament, producció, emmagatzematge i transferència d'armes químiques és absoluta i no pot supeditar-se a disputes polítiques.
Des de 2013, la Comissió d'Investigació de l'ONU ha documentat més de
35 atacs amb armes químiques a Síria. Després de negar-se a acceptar les conclusions sobre la responsabilitat del govern sirià en l'atac perpetrat l'any passat contra civils en Jan Sheijun,
Rússia va exercir el seu dret de veto en el Consell de Seguretat per impedir que l'ONU perllongués l'existència del mecanisme conjunt d'investigació de l'ONU i l'OPAQ, que treballava amb independència i imparcialitat per descobrir als autors d'aquests atacs. El 10 d'abril, Rússia va vetar de nou una resolució per la qual s'hauria establert un mecanisme de l'ONU amb l'objectiu d'assignar responsabilitats sobre els atacs amb armes químiques a Síria.
Com a conseqüència, ja
no existeix un mecanisme de l'ONU amb el mandat d'identificar sense demora als culpables d'aquests atacs amb armes químiques, i amb la independència i els coneixements tècnics necessaris per complir-ho.
Les organitzacions signatàries d'aquesta declaració demanen al secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, que faci un
pas endavant en defensa de tota la població civil activant un mecanisme de l'ONU de caràcter independent per assignar responsabilitats pels atacs químics a Síria.
Anteriors secretaris de l'ONU van establir investigacions semblants.
No podem permetre'ns més bloquejos, paràlisis o vetos en el Consell de Seguretat. Fer aquest pas estaria en plena consonància amb l'autoritat del secretari general i ajudaria a garantir la identificació dels autors d'aquestes atrocitats.
És responsabilitat del Consell de Seguretat de l'ONU obligar als autors d'aquests crims a
rendir comptes i transmetre al món el missatge inequívoc que no es tolerarà l'ús d'armes químiques.
Firmants:
Adopt a Revolution
American Relief Coalition for Syria (ARCS)
Amnesty International
Arms Control Association
ASML/Syria
Basmet Amal
Baytna Syria
Bridge of Peace Syria
CCFD-Terre Solidaire
CAFOD (Catholic Agency For Overseas Development)
CARE International
Christian Aid
CIHRS (Cairo Institute for Human Rights Studies)
FIDH (International Federation for Human Rights)
Ghiras Alnahda
Global Centre for the Responsibility to Protect
GOAL
Hand in Hand for Syria
HelpAge International
Human Appeal
Human Rights Watch
Humans of Syria
IDA
Islamic Relief UK
Just Foreign Policy
Karam Foundation
Montreal Institute for Genocide and Human Rights Studies (Concordia University)
Nonviolent Peaceforce
PAX for Peace
Physicians for Human Rights
Protection Approaches
Relief & Reconciliation International AISBL
Rethink Rebuild Society
SCM
Society for Threatened Peoples
STAND (The Student-Led Movement to End Mass Atrocities)
Syria Charity
Syria Relief
Syrian American Medical Society - SAMS
Syrian Forum USA
Syrian Network for Human Rights (SNHR)
Syrians for Truth and Justice-STJ سوريون من أجل الحقيقة والعدالة
Trocaire
Vision GRAM-International
War Child UK
World Federalist Movement-Institute for Global Policy (WFM-IGP)