Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

35.000 persones exigeixen a Rodríguez Zapatero que mogui peça contra la pobresa a la Unió Europea

Acte contra la pobresa a les portes del Palau de la Moncloa
Acte contra la pobresa a les portes del Palau de la Moncloa © Amnistia Internacional

En un acte
organitzat a las portes del Palau de la Moncloa, una àmplia representació de la societat civil ha demanat més compromis europeu contra la pobresa.

Una àmplia representació de la societat civil (Coordinadora d'ONG de Desenvolupament d'Espanya, Intermón Oxfam, Amnistia Internacional, l'Aliança contra la Pobresa i la Campanya del Mil·lenni de Nacions Unides) ha entregat avui al president del Govern prop de 35.000 signatures de persones que demanen a Europa un compromís més gran per posar fi a la pobresa i una posició comuna dels 27 de cara a la decisiva Cimera de revisió dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni que Nacions Unides ha convocat per al setembre.

Les organitzacions han recordat a Rodríguez Zapatero que, com a President de torn de la UE, té una oportunitat d'or per liderar un avenç significatiu en la consecució dels compromisos per acabar amb la pobresa. El lliurament de signatures coincideix amb l'inici a Luxemburg del Consell de Ministres d'Afers Exteriors i de Cooperació de la UE, d'on ha de sortir una proposta perquè sigui acceptada a la reunió de Caps d'Estat del proper 17 de juny.

“Els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni han patit un fre i fins i tot un retrocés durant els últims anys. Avui dia més d'1.000 milions de persones al món no tenen què menjar, i a milions de nens i, sobretot, nenes, se’ls nega el dret a l’educació, a la salut i a l’aigua potable. Avui més que mai necessitem líders capaços de demostrar els seus compromisos i que impulsin un pla per aconseguir els Objectius del Mil·lenni en els propers cinc anys”, ha explicat Eduardo Sánchez en representació de la Coordinadora d'ONG de Desenvolupament - Espanya i de l'Aliança Espanyola Contra la Pobresa.

“Els compromisos amb els més pobres no poden ser mocadors d’un sol ús. Fa just 40 anys els països més rics es van comprometre a destinar el 0,7% dels seus pressupostos als més pobres. Avui dia tan sols cinc països ho compleixen. La crisi actual no pot ser un nou escut darrera del qual amagar-se. Necessitem legislacions vinculants als diferents països que obliguin els governs a complir aquest objectiu. Cal que, cada euro destinat a l’ajuda al desenvolupament, obtingui el màxim rendiment possible i que es busquin noves fonts de finançament, com la implantació d’un impost a les transaccions financeres i la lluita contra els paradisos fiscals i l'evasió fiscal”, ha afegit Irene Milleiro d'Intermón Oxfam.

“Els ODM van suposar la promesa d’un futur més just per a les persones empobrides del món, però és imprescindible actuar perquè els drets humans siguin la base de les iniciatives per eradicar la pobresa. Es calcula que el 70 per cent de les persones que viuen en la pobresa són dones, discriminades pel seu gènere. La UE té ara la possibilitat d’impulsar mesures comunes que acabin amb tot tipus de discriminació. També és hora que les llibertats d’expressió i associació es reconeguin per assegurar l’abast dels ODM i que els Governs impulsin mecanismes adequats de rendició de comptes perquè la població pugui defensar-se si pateixen violacions dels seus drets, reconeixent en les legislacions que els drets econòmics, socials i culturals poden ser reclamats davant de la Justícia”, ha afirmat Ángela Iranzo, d'Amnistia Internacional.

El lliurament de signatures s'ha acompanyat d'un acte de carrer a les portes del Palau de la Moncloa. Fitxes gegants de dòmino que representen les diferents peces clau (Rodríguez Zapatero, la Unió Europea, els compromisos mundials) acaben tombant la pobresa, mentre que en una gran pancarta es pot llegir: “ZP, mou peça a la Unió Europea. Si 35.000 persones s’han posat d’acord, 27 també ho poden fer”.

Mitjançant una carta al president del Govern, les organitzacions, cadascuna des del seu àmbit de treball, demanen a Rodríguez Zapatero que lideri una ambiciosa proposta europea per impulsar els Objectius del Mil·lenni de cara a la cimera de Nacions Unides al setembre.

Aquest pla ha d’incloure els següents punts:
  •      Un calendari amb terminis vinculants per a cada país per complir amb el compromís d’arribar al 0,7% en ajuda al desenvolupament abans de 2015;
   •    Mesures per millorar l’eficàcia de l’ajuda, com l’eliminació total de l’ajuda lligada, l’augment de la previsibilitat i la millora de la transparència de la informació sobre el seu ús, o aconseguir que la condicionalitat estigui basada exclusivament en progressos en matèria de governabilitat i respecte als drets humans, entre d’altres.
   •   Instruments de lluita contra l'evasió fiscal i els paradisos fiscals, així com noves fonts de finançament per al desenvolupament, com l’adopció d’un impost sobre transaccions de divises a la zona euro, que permetin destinar recursos addicionals a l’eradicació de la pobresa.
    •   Mesures específiques que garanteixin la no discriminació, la igualtat de gènere, la participació i la rendició de comptes, assegurant així el compliment de les obligacions internacionals en matèria de drets humans.
    •  La  Coherència de Polítiques per al Desenvolupament: assegurar que totes les polítiques de la UE i els seus Estats membres concorden amb els objectius de desenvolupament i no els soscaven, d’acord amb el previst pel Tractat de Lisboa.

Després de l’acte de carrer, el gabinet de Zapatero ha rebut el president de la Coordinadora d'ONG per al Desenvolupament - Espanya (Eduardo Sánchez), les representants d'Intermón Oxfam (Irene Milleiro) i Amnistia Internacional (Ángela Iranzo), la Coordinadora de la Campanya del Mil·lenni de Nacions Unides (Marina Navarro) i el portaveu de l'Aliança Espanyola contra la Pobresa (Antonio López).

Paral·lelament a aquest acte, un nodrit grup de la societat civil va estar present a les portes de la reunió de ministres d'Exteriors i Cooperació a Luxemburg, exigint  un pla urgent que rescati als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni.

Més informació
: Manifest_Fòrum_ODM.pdf