Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

30.000 signatures per demanar la llibertat del defensor de drets humans Bernardo Caal, empresonat a Guatemala

Representants d'Amnistia Internacional, Alianza por la Solidaridad i AlterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes en el Dia Mundial de l'Aigua per reclamar la llibertat de Bernardo Caal Xo (Barcelona, 22 de març de 2021). Imatge: Dani Vilaró / Amnistia Internacional Catalunya
  • Dilluns passat, 22 de març, Dia Mundial de l'Aigua, Alianza por la Solidaridad, Amnistia Internacional i alterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes van entregar a l'Ajuntament de Barcelona les signatures de suport.
  • Bernardo Caal Xol és un defensor de drets humans indígena maia q’eqchi’, empresonat a Guatemala per defensar el Riu Cahabón de la construcció dels complexos hidroelèctrics OXEC i RENACE.

Dilluns passat 22 de març, Dia Mundial de l'Aigua, Amnistia Internacional, Aliança per la Solidaritat i alternativa Intercanvi amb Pobles Indígenes van entregar 30.000 signatures a l'Ajuntament de Barcelona per demanar la llibertat del defensor dels drets humans Bernardo Caal.

Aquest divendres 26 estava previst portar al Ple de l'Ajuntament una declaració institucional per demanar la llibertat d'aquest defensor, però finalment no ha estat possible. Agraïm el suport dels grups d'ERC, Barcelona en Comú, PSC i Junts per Catalunya, i continuarem treballant per aconseguir-ne més.

Bernardo Caal, defensor indígena maia q’eqchi’, porta tres anys en una presó de Guatemala per defensar el riu Cahabón i demanar una consulta prèvia a les comunitats sobre la construcció hidroelèctrica de l'empresa OXEC i RENACE. Aquest dret està reconegut en el Conveni 169 de l'Organització Internacional del Treball sobre els Drets dels Pobles Indígenes.

El manifest

Avui, 22 de març, Dia Mundial de l'aigua, les tres organitzacions impulsores d'aquest manifest, Aliança per la Solidaritat, Amnistia Internacional i alternativa Intercanvi amb Pobles Indígenes volem mostrar el nostre suport i demanar l'alliberament del líder indígena maia q'eqchi' i defensor dels drets humans Bernardo Caal Xol, empresonat per la seva activitat en defensa del riu Cahabón, en el Departament de l'Alta Verapaz, Guatemala.

El riu Cahabón, sagrat per als pobles indígenes, està sent afectat per la construcció de dos complexos hidroelèctrics, OXEC i RENACE, aquest últim construït pel grup ACS. Segons el col·lectiu guatemalenc Madre Selva, ambdós complexos afecten més 70.000 indígenes al llarg de tot el riu Cahabón. L'any 2015, el Bernardo i el poble q'eqchi' van iniciar una oposició pacífica per aturar la construcció dels projectes hidroelèctrics, dels quals denunciaven una sèrie d'irregularitats i l'incompliment d'una consulta prèvia als pobles indígenes que habiten a la zona. L'any 2017 és van presentar un seguit de recursos legals i és va obrir una investigació contra el projecte OXEC, sobre els quals els tribunals van reconèixer la vulneració del dret a la consulta lliure, prèvia i informada dels pobles indígenes, reconegut pel Dret Internacional en el Conveni 169 de l'OIT.

Com a represàlia als seves accions, Bernardo va ser objecte d'una campanya de desprestigi i d'estigmatització en la premsa, la televisió i a les xarxes socials. Això va derivar en una investigació penal que l'acusava de suposats actes de violència. Malgrat les proves contra ell, el 9 de novembre de 2018 un tribunal va condemnar-lo a set anys i quatre mesos de presó pels delictes de detenció il·legal i robatori agreujat. Des de fa més de tres anys, Bernardo roman empresonat injustament per les seves conviccions, el seu treball en defensa dels drets dels pobles indígenes i del medi ambient.

En totes les regions del món, activistes com Bernardo Caal han d'afrontar diferents tipus de violència i amenaces. La protecció dels defensors i defensors és fonamental per exigir el compliment dels drets humans i dels drets col·lectius dels pobles, així com per construir societats lliures de violència, racisme, sexisme i per la protecció del medi ambient; i en darrera instància, exigir responsabilitats a les autoritats.

Per aquesta raó, el Plenari de l'Ajuntament de Barcelona acorda:

  • Mostrar el seu suport i demanar l'alliberament immediat i incondicional del defensor dels drets humans maia q'eqchi', Bernardo Caal Xol.
  • Promoure la coherència de polítiques en la compra pública socialment responsable per no contractar empreses que vulnerin drets humans i donar suport a la creació del Centre Català d'Empreses i Drets Humans. 
  • Demanar al Govern de la Generalitat i al Govern central que s'adrecin als autoritats de Guatemala per tal de:

        -Demanar a la Fiscal General de Guatemala que adopti les mesures necessàries per assegurar la llibertat de Bernardo Caal i que investigui als fiscals que van dirigir el cas que va portar al seu arrest injust.

        -Adoptar mesures urgents i efectives que protegeixin els defensors de drets humans davant dels atacs i amenaces a què s'enfronten per defensar els drets de les persones i el medi ambient.

        -Complir amb el requeriment de realitzar una consulta lliure, prèvia i informada, tal com estableix el Conveni 169 de l'OIT, a tots els pobles i comunitats indígenes afectades, directa o indirectament, per la construcció de projectes empresarials que afectin el seu entorn, així com el respecte dels seus sistemes propis i el resultat d'aquesta.

#LibertadparaBernardo Caal Xol