Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

25N: El 48% de les dones a Espanya encara no té accés a assistència integral contra la violència sexual

REUTERS/Susana Vera
  • La nova llei de Llibertat Sexual i els Pressupostos Generals de l'Estats han de ser una oportunitat per a la protecció de les dones

Encara que s'estan fent passos rellevants per part de l'Estat per abordar la violència sexual a Espanya, el 48% de les dones continua sense comptar amb assistència integral en cas de patir algun tipus d'agressió sexual. No tenen accés a centres on adreçar-se per demanar ajuda, i on se'ls pugui donar atenció mèdica, psicològica i assessorament legal si volguessin presentar una denúncia.

La nova llei de Llibertat Sexual, que prepara l'Executiu, ha de ser una oportunitat per prevenir la violència sexual, protegir i garantir els drets de les dones víctimes d'aquest tipus de violència. Però perquè sigui efectiva, ha d'anar acompanyada d'uns pressupostos específics contra la violència sexual. Fins ara, només cinc milions d'euros apareixen en els Pressupostos Generals expressament destinats a donar suport a dones víctimes de violència sexual.

Més recursos per a l'atenció integral
Dos anys després de l'informe d'Amnistia Internacional, Ya es hora de que me creas, en el qual es denunciava la manca de recursos per abordar la violència sexual al nostre país i la desigual atenció en les diferents comunitats autònomes, hi ha considerables millores. Una comunitat autònoma (Principat d'Astúries) i un Ajuntament (Madrid) ja compten amb un centre de crisi que atén de manera integral a les dones víctimes de violència sexual les 24 hores del dia, tots els dies de la setmana, tal com recomana el Consell d'Europa.

En el darrer any, des de novembre de 2019, a Catalunya s'ha creat una unitat policial contra els agressions sexuals, a més de posar en marxa protocols de prevenció d'abusos sexuals en l'àmbit de l'educació en el lleure i un pla contra l'assetjament sexual en el transport públic. Malgrat això, no s'ha creat cap centre de crisi per l'atenció integral per als dones víctimes de violència sexual, tal com Amnistia va recomanar al departament de Justícia. Aquesta mesura hauria de ser una prioritat per al futur govern de la Generalitat.

Set comunitats (Andalusia, Aragó, Illes Balears, Cantàbria, Castella-Leó, Comunitat Valenciana, i Múrcia) ofereixen assistència coordinada i permanent per a víctimes de violència de gènere i violència sexual. A Castella-la Manxa i a Euskadi existeix un programa d'atenció psicològica per a dones víctimes de violència sexual fora de l'àmbit de la parella; "Encara que s'ha millorat l'atenció a les víctimes de violència sexual, aquesta segueix sent desigual. I hi ha nou comunitats que encara no han impulsat mesures que protegeixin de manera integral les dones. Perquè la nova llei es pugui convertir en una eina eficaç, són necessaris pressupostos específics i suficients perquè les comunitats autònomes puguin engegar recursos per protegir a les dones víctimes de violència sexual", ha assenyalat Verónica Barroso, responsable de relacions institucionals d'Amnistia Internacional Espanya.

Tot i que s'ha millorat l'atenció a les víctimes de violència sexual, aquesta continua sent desigual. Nou comunitats encara no han impulsat mesures que protegeixin de manera integral les dones

Verónica Barroso, Amnistia Internacional


Per al 2021, els Pressupostos Generals de l'Estat preveuen una partida de 180 milions d'euros en compliment del Pacte d'Estat de Violència de Gènere, fet que suposa un increment del 15 per cent pel que fa a l'any anterior. 113 milions estaran destinats a les Comunitats Autònomes, dels quals, a Amnistia Internacional li preocupa que només 5 milions estiguin expressament adreçats a programes de suport a víctimes de violència sexual, la qual cosa podria deixar en situació d'especial vulnerabilitat les dones víctimes d'aquest tipus de violència.

Una llei que es guanyi la confiança de les dones
Un altre dels avenços que Amnistia Internacional valora positivament és el fet que la violència sexual hagi deixat de ser invisible. La nova Macroenquesta sobre Violència contra la Dona de 2019 ha posat dades sobre una realitat que podria afectar més de 2,8 milions de dones majors de 16 anys (el 13'7 per cent). La Macroenquesta mostra que es tracta d'una realitat que segueix sense denunciar-se: només el 8% de les dones fan el pas per fer-ho. Els seus motius per no presentar la denúncia segueixen sent: la por al fet que no les creguin, l'estigma, la manca d'informació, o la por a l'agressor (en el 70 per cent dels casos sol ser un home conegut).

En els primers sis mesos de 2020, les denúncies presentades per delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual s'han reduït en un 15,3% pel que fa al mateix període de 2019, segons dades facilitades pel Ministeri de l'Interior. S'han registrat 6.139 denúncies per delictes sexuals entre gener i juny, 34 per dia.

"No podem oblidar que, segons les últimes dades d'Eurostat de 2018, Espanya, encara que havia registrat un augment de denúncies en els anys anteriors, es manté a la cua dels països europeus, ocupant el lloc 25 de 32 quant al nombre de denúncies presentades per violència sexual (3,64 per cada 100.000 habitants). El fet que les dones no confiïn en les autoritats per a la seva protecció, no pot seguir sent un obstacle perquè se'n garanteixin els seus drets", va manifestar Virginia Álvarez, responsable de política interior d'Amnistia Internacional Espanya.

La nova llei ha de ser una oportunitat per a les dones. I ha d'abordar mesures eficaces perquè aquestes sàpiguen que si denuncien no seran qüestionades

Virginia Álvarez, Amnistia Internacional

"Valorem positivament que s'estigui treballant en un Projecte de Llei sobre llibertat sexual. Aquesta iniciativa és sens dubte una victòria per a les supervivents i per a les dones activistes i feministes que han reclamat durant anys reformes legals, polítiques i pràctiques. Aquesta llei ha de ser una oportunitat per a la prevenció de la violència sexual, per a la protecció de les dones que han sofert una agressió, i perquè se'ls garanteixin drets. Ha d'abordar mesures eficaces perquè les dones sàpiguen que si denuncien no seran qüestionades", va assenyalar Virginia Álvarez.

Per això l'avantprojecte de llei ha de:

  • Garantir l'existència de centres especialitzats en tot el territori espanyol, i a llarg termini impulsar la creació de centres d'emergència multidisciplinàries amb atenció permanent.
  • Engegar la reforma del Codi Penal, anunciada per l'Executiu, que preveu centrar-se en el consentiment lliure i exprés dau per la dona, tal com estable el Conveni del Consell d'Europa. Una fita que ha d'acompanyar-se de l'adequada formació al personal judicial.
  • Impulsar campanyes a nivell estatal i autonòmic de sensibilització per al conjunt de la societat basades en la llibertat sexual i seguretat de les dones; i d'informació clara perquè aquestes sàpiguen què poden fer en cas de sofrir una agressió sexual.
  • Apostar per una formació amb perspectiva de gènere de tots els i les professionals amb els quals es troba una dona víctima de violència sexual per evitar la seva revictimización amb estereotips erronis. I aconseguir que les dones puguin sentir-se cregudes i protegides a l'hora de presentar una denúncia.

Que les parets parlin

De cara a la celebració del 25N, activistes d'Amnistia Internacional sortiran al carrer en ciutats com Albacete, Badajoz, Bilbao, Madrid, Múrcia, Sevilla o Saragossa, entre altres, amb la campanya europea #LetsTalkAboutYes. Mitjançant grafitis amb artistes locals sensibilitzaran sobre la violència sexual recordant que només el sí és sí, i que la resta és violació. L'organització impulsa la peticióPer una cultura del consentiment Parlem del Sí!, amb la qual porta recollides prop de 120.000 signatures.