Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

200 líders i lidereses ambientals i de drets humans es comprometen a abordar junts l'emergència climàtica

En una iniciativa sense precedents, més de 200 representants dels pobles indígenes, àmbit laboral i el món acadèmic, així com de grups ambientalistas i de drets humans, van aprovar una declaració històrica en la qual demanen a governs i grans empreses que abordin amb caràcter d'urgència l'emergència climàtica per garantir la supervivència de la humanitat.

La seva reunió en la Cimera dels Pobles sobre el Clima, els Drets i la Supervivència Humana té com a objectiu generar encara més potència, energia i recursos que impulsin un moviment de masses connectat, divers i orientat cap a l'acció per a derrotar la crisi climàtica, posant en el centre de les seves solucions les persones i els drets humans.

Aquests líders i lidereses i els seus grups tracten de pressionar governs i grans empreses perquè incrementin els seus compromisos en matèria climàtica. Entre altres iniciatives, volen emprendre més litigis conjunts per qüestions climàtiques, posar en el punt de mira el finançament dels combustibles fòssils per part del sector financer, utilitzar de forma més eficaç els mecanismes de rendició de comptes en matèria de drets humans i coordinar més campanyes de mobilització de masses en l'àmbit nacional i regional. També tenen previst acordar l'aplicació de plans d'acció connexos en els propers mesos.

La Cimera dels Pobles està organitzada per l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Greenpeace, Amnistia Internacional, el Centre de Dret Ambiental Internacional, el Fons Mundial Wallace i el Centre de Drets Humans i Justícia Global de la Universitat de Nova York. L'esdeveniment tindrà lloc els dies 18 i 19 de setembre, la vigília de la Cimera sobre l'Acció Climàtica de l'ONU 2019, convocada pel secretari general de les Nacions Unides.

Craig Mokhiber, director de l'Oficina a Nova York de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, ha declarat:

“Per als qui ho sofreixen en primera línia, el canvi climàtic ja està erosionant els drets a l'alimentació, l'aigua i el sanejament, l'habitatge digne, la salut, la seguretat personal i fins i tot la vida. Moltes persones que viuen en petits Estats insulars, comunitats costaneres i zones sotmeses a la desertificació progressiva veuen com s'esfuma el seu dret a la lliure determinació. Els desplaçaments massius per raons climàtiques amenacen amb obligar milions de persones a emprendre viatges de vulnerabilitat i incertesa. En definitiva, els efectes adversos del canvi climàtic estripen l'estructura mateixa de la societat humana. Cada país ha de prendre mesures urgents i significatives per abordar aquesta amenaça als drets humans. En agrupar els molts vessants del moviment en pro de la justícia climàtica, tractem de mobilitzar ja una acció pel clima transformadora, basada en els drets i inclusiva.”

Jennifer Morgan, directora executiva internacional de Greenpeace, ha declarat:

“La crisi climàtica és una crisi de drets humans. Les conseqüències humanes de les catàstrofes meteorològiques extremes poden ser colpidores, com demostra la gran devastació i la destrucció que va deixar l'huracà Dorian després del seu pas".

Aquesta declaració marca una nova era en l'activisme contra el canvi climàtic. Juntament amb els nostres aliats, i amb la joventut al capdavant, tots emprendrem accions i farem front als responsables d'aquest fenomen. Els governs febles i el poder de les grans empreses tòxiques hauran de donar la cara quan posem la gent en el centre de les nostres exigències i busquem justícia climàtica per a les comunitats menys responsables d'aquesta emergència climàtica, que són les més vulnerables”.

Kumi Naidoo, secretari general d'Amnistia Internacional, ha declarat:

“La lluita més urgent que lliura el planeta necessita comptar amb el poder i la diversitat que pot donar-li el moviment global de persones en favor dels drets humans. Aportem a la lluita per la justícia climàtica energia, coneixements i bases de suport fonamentals. Però fins ara no hem explotat ni molt menys tot el nostre potencial.

 “Amnistia es proposa contribuir en la mesura que li correspon canviar aquesta situació. Volem que la Cimera ajudi a activar el potencial del moviment global de drets humans per protegir les generacions presents i futures. Si ens unim, podem.”

Carroll Muffett, presidenta i directora general del Centre de Dret Ambiental Internacional, ha declarat:

“El cost de la inacció constant davant la crisi climàtica es mesura en termes de drets humans, vides humanes i mitjans de vida. Com ens recorda dolorosament l'huracà Dorian, aquest cost és real i cada vegada més gran. La declaració d'avui reflecteix el compromís comú de la comunitat de drets humans de situar aquests drets al centre de la crisi climàtica, disminuir progressivament els combustibles fòssils que impulsen aquesta crisi i exigir responsabilitats a governs i empreses quan s'interposen en el camí”.

Ellen Dorsey, directora executiva del Fons Mundial Wallace, ha declarat:

“El sector i els moviments de drets humans de tot el món estan aportant al moviment en favor del clima nous recursos, una poderosa base de suport global de simpatitzants i un treball singular de defensa dels drets humans, demanant que governs i grans empreses prenguin mesures que siguin proporcionals a la magnitud i la rapidesa del canvi climàtic amb la finalitat de garantir la supervivència de la humanitat".

Philip Alston, del Centre de Drets Humans i Justícia Global de la Universitat de Nova York, ha declarat:

“S'ha dit que el canvi climàtic és una “falsa alarma”, però és una alarma que acabarà matant molts dels nostres fills i filles, i almenys alguns de nosaltres. Diàriament llegim notícies de moltes persones que moren per exposició a altes temperatures, s'ofeguen en inundacions, pateixen en incendis o simplement es veuen obligades a abandonar casa seva però ens enganyem pensant que això no ens passarà a nosaltres. Mentre la majoria ens distraiem amb les xarxes socials o decidim continuar amb la nostra vida normal, els futurs desastres producte del canvi climàtic es van convertint de possibilitats en en certeses. Els drets humans tal com els coneixem tindran cada vegada menys sentit si no actuem immediatament.”