Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

20 aniversari de la Convenció sobre els Drets dels Infants: Amnistia Internacional a la Festa de la Infància del Parc de la Ciutadella a Barcelona

  • Espanya: activistes d’Amnistia Internacional es mobilitzen en vàries ciutats contra les violacions de drets humans a menors. L’organització demana al Govern colombià que prengui mesures per garantir la protecció del menors desplaçats interns.
Barcelona.- Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la Convenció sobre els drets dels Infants que se celebra en el Dia Universal de la Infància, el 20 de novembre, Amnistia Internacional es mobilitza a diferents ciutats d’Espanya per a exigir als Governs que respectin els drets dels i de les menors al món. Centenars d’activistes de l’organització estaran presents almenys a 15 localitats com Madrid, Barcelona, Palma de Mallorca, València, Oviedo, Salamanca, Sevilla, Málaga o A Coruña organitzant actes públics, projeccions, conferències i activitats per a denunciar les violacions de drets humans que pateixen nens i nenes. El grup de Barcelona participarà a la Festa per la Infància de Barcelona el diumenge 22 de novembre de 10 a 14:30 hores al Parc de la Ciutadella. En aquesta festa organitzada per l´Ajuntament de Barcelona hi seran presents unes vint organitzacions que treballen habitualment temes relacionats amb els drets dels infants. El grup informarà de les campanyes d'AI en favor dels nens i nenes palestins i colombians. Els activistes d’AIC oferiran durant tot el matí un espai de dibuix, jocs, sessions de titelles i recitals de contacontes relacionats amb aquestes campanyes. Els nens i nenes podran, per exemple, apropar-se a l'esplanada de la cascada on podran elaborar un mòbil articulat de cartolina que ells mateixos dissenyaran i pintaran i que es podran endur a casa. També podran penjar els seus dibuixos a un gran mural de paper o escoltar els contes que s'explicaran a les 13:30 a l'escenari del llac. (Més informació: http://www.amnistiacatalunya.org/grupos/barcelona-i-lhospitalet/paginas/agenda/cita/articulo/vine-a-la-festa-de-la-infancia/) La Convenció sobre els Drets dels Infants va ser aprovada per Nacions Unides el 20 de novembre de 1989. És el tractat internacional de drets humans ratificat pel major nombre de països del món. Actualment, només dos estats no l’han ratificat encara: Somàlia i els Estats Units.

Infància i violacions de drets humans: dades i xifres

Malgrat els avenços, després de 20 anys continua havent milions de nens i nenes a qui se’ls nega el dret a l’educació, l’accés a l’habitatge o a la salut. Són víctimes de violència i abusos: tortures i assassinats, reclutament il·legal i explotació laboral o sexual. Es calcula que, a tot  el món, entre 100 i 150 milions de nens i nenes viuen al carrer, i la xifra va en augment. D’aquests, entre el 5 i el 10 per cent han fugit de les seves llars o han estat abandonats per les seves famílies. Més d’un milió de nens i nenes acusats de cometre un delicte es troben a centres de detenció al món. A més a més, l’Aràbia Saudita,  l’Iran, el Sudan i el Iemen continuen, avui dia, condemnant a mort i executant a persones que eren menors d’edat quan van cometre els delictes. Tots els anys, més de 1,2 milions de nens i nenes són víctimes del tràfic de sers humans amb destinació a l’explotació laboral i sexual. A Kènia i a Haití, milers de nenes són abusades sexualment i a Guinea-Bissau, nens i nenes són esclavitzats per treballar en camps de cotó. A l’Afganistan, més d’un terç de les nenes no assisteixen a classe, ja que la seva seguretat no està garantida. Cada any, al voltant de 2 milions de nenes corren el risc de patir mutilació genital a diferents països del món. Fins avui, entre 100 i 130 milions de dones i nenes han patit mutilació genital. L’any 2007 almenys 24 països de totes las regions han reclutat menors de 18 anys; i en el conflicte armat a la franja de Gaza, molts i moltes menors van morir en els atacs indiscriminats contra la població civil. A països europeus, com Espanya i França hi ha casos de menors immigrants expulsats sense garanties per a la seva seguretat.

El cas de Colòmbia

Amnistia  Internacional vol incidir en esta ocasió en el cas de Colòmbia. Durant més de 40 anys de conflicte armat intern les forces de seguretat, paramilitars i grups guerrillers han comès greus violacions i abusos contra els drets humans com desaparicions forçades, homicidis, segrestos, tortura i violència sexual, principalment contra dones i nenes. També els grups paramilitars i guerrillers utilitzen avui nens i nenes soldats per a cometre abusos. Aterrides, moltes comunitats han hagut d’abandonar les seves cases. Les famílies desplaçades queden en situació de més vulnerabilitat encara front a nous abusos, cosa que afecta especialment als menors. Cada any, centenars de milers de dones, homes, nens i nenes s’uneixen als milions de persones que ja s’han desplaçat internament a Colòmbia. La xifra de desplaçaments és la segona del món: entre tres i quatre milions de persones s’han vist obligades a fugir de casa seva i a buscar refugi a altres punts del país i es creu que altres 500.000 han fugit als països veïns. D’aquestes, més d’un milió són menors. La magnitud de la tragèdia pot, en ocasions, amagar rere les xifres el patiment humà individual i continu. Hi ha persones que es desplacen durant períodes relativament breus, però altres no han pogut tornar a les seves llars durant molts anys i temen per no poder tornar mai més. I hi ha altres que han de desplaçar-se un i un altre cop, amb el que la seva inseguretat es fa més gran, la seva exclusió s’intensifica i la seva pobresa cada cop es fa més gran. Com a conseqüència d’això, alguns d’aquests  nens i nenes no han pogut retornar a les seves llars durant llargs períodes i potser no puguin tornar mai més. Aquesta situació vulnera greument els drets humans dels i de les menors, malgrat que Colòmbia va ratificar la Convenció dels Drets dels Infants l’any 1991. Per aquest motiu, Amnistia Internacional, en el vigèsim aniversari de la Convenció, sol·licita per part de tots els Estats un impuls de reformes legislatives que garanteixin la protecció dels menors, i insta especialment al Govern colombià a què prengui mesures per a garantir la protecció dels nens i nenes desplaçats al seu país, complint els acords internacionals.

Agenda de mobilitzacions d’Amnistia Internacional a Espanya

Què

Quan

On

Acte de carrer

19 de novembre

Madrid

Tallers, contes, jocs, estand informatiu, acte de carrer i recollida de signatures a la Festa de la Infància al Parc de la Ciutadella amb la resta d’entitats.

20 de novembre

Barcelona

Conferència, estand informatiu i recollida de signatures

6 al 10 de desembre

Alacant

Cinefòrum sobre menors

20 de novembre

Ciutat Real

Obra teatral sobre menors

Finals de novembre

A Coruña

Cinefòrum, estand informatiu i recollida de signatures

20 i 21 de novembre

La Palma

Acte de carrer

20 de novembre

Màlaga

Recollida de signatures, acte de carrer, lectura manifest

20 de novembre

Salamanca

Acte de carrer

25 de novembre

Sevilla

Recollida de signatures i acte de carrer amb altres ONG

21 de novembre

València

Acte de carrer i recollida de signatures

20 de novembre

Vigo

Exposició, recollida de signatures i acte de carrer

20 i 21 de novembre

Oviedo

Acte en un Col·legi

20 de novembre

Palma de Mallorca

Conferència sobre menors desplaçats a Colòmbia

27 de novembre

Leganés  (Madrid)