Principal > Recursos > CINE > Fragments de pel.lícules > Fitxes

El cine i els drets humans - Fragments de pel.lícules

Tema: matrimonis infantils, matrimonis pactats
Mustang
Fragment: acord sobre el matrimoni de les netes
Any: 2015
Durada: 97'
Direcció: Deniz Gamze Ergüven.
País: França.
Edat: A partir de 13 anys.
Argument: Cinc germanes orfes viuen custodiades per la seva àvia en un poble a prop del Mar Negre. El dia abans de les vacances escolars les germanes juguen a la platja amb la resta de companys a tirar-se a l’aigua. Un veí considera obscena, immoral i escandalosa l’escena i escampa el rumor entre els veïns.  En assabentar-se'n la família prohibeix a les germanes sortir de casa, els treuen telèfons, ordinadors, estris de maquillatge, llibres considerats perillosos i, progressivament la casa s'acaba convertint en una presó. Finalment per evitar mals majors, l'àvia decideix fer-les casar el més ràpidament possible.

Sobre l'activitat

Durada de l’activitat: 40 minuts.
Durada aproximada de l’escena: 10 minuts.
Inici del fragment: Dues germanes prenen el sol al pati de la casa i la germana petita, que vol que algú jugui amb ella, els tira la pilota per molestar-les (minut 33 aprox.).
Final del fragment: Les cinc germanes s'abracen fent un cercle entre elles (minut 43 aprox.).

Explicació de l’escena

Arriben a la casa de l'àvia unes dones. Venen per emparaular el casament dels seus fills amb les netes de l'àvia. Una de les netes s'oposa a què la casin, diu que es vol casar amb el noi que estima. De manera que emparaulen el casament de dues germanes seves. Una de les germanes que es casarà està contenta, l'altra no. A continuació fan primer els preparatius del casament, i després la festa del casament.

Utilitats de l'escena

  • Reflexionar sobre com afecta a la vida de les persones, en especial de les dones, la tradició de realitzar matrimonis pactats.
  • Conèixer el sentit de l’article 16 de la Declaració Universal dels Drets Humans
  • Posar-se en situacions empàtiques pel que fa a les noies d’altres cultures que viuen a la nostra societat
  • Analitzar els mecanismes que fan possible la submissió de les dones en la vida familiar i les seves conseqüències
  • Qüestionar els esquemes socials del patriarcat. Analitzar les característiques del que es considera model femení
  • Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
  • Totes les formes de matrimoni son igual de respectuoses amb els drets de les dones?
  • Quines son les tradicions i costums que apareixen en aquest fragment que no són compatibles amb l’article 16 de la Declaració Universa dels Drets Humans?
  • Posa’t en el paper i la situació d’una de les protagonistes. Descriu les dificultats i els possibles sentiments que comporta la pertinença a una cultura on és impossible transgredir qualsevol norma moral, com la de banyar-se o prendre el sol en biquini.
  • Perquè creus que les joves protagonistes d’aquesta pel.lícula no volen seguir les consignes de la seva família? Creus que és “natural” que en general els joves s’enfrontin al model de vida i als valors que representen els progenitors?
  • Es pot imposar una moralitat? Com influeix l’educació rebuda i la societat que ens envolta en els principis morals de cadascú de nosaltres?
  • Per evitar mals majors i salvaguardar la seva puresa, l'àvia i l’oncle decideixen pactar el matrimoni de les germanes i fer-les casar el més ràpidament possible. Com creus que et sentiries si visquessis una situació així?
  • Reflexiona  sobre la diversitat cultural. Hem admetre totes les tradicions i costums d’un poble per salvaguardar la seva identitat? Quina actitud hauríem de tenir envers els tradicions i costums que són incompatibles amb els principis fonamentals dels drets humans?
  • Per què en els països occidentals les dones han aconseguit una llibertat que no tenen les dones d'altres països i cultures?
  • Cadascuna de les cinc germanes representa una manera de veure el món, una forma de sentir i d'actuar l’adolescència, una forma de viure el propi cos. Comenta els versos d’Eduardo Galeano (1940-2015): “La Iglesia dice: El cuerpo es una culpa. La ciencia dice: El cuerpo es una máquina. La publicidad dice: El cuerpo es un negocio. El cuerpo dice: Yo soy una fiesta.”
  • Creus que la cultura, en general, és un mecanisme de repressió?
  • .

    vuelve al inicio