AI Catalunya
Grup d'educació
principal
objectius
materials
recursos
temes
documents
contacte
mapa
> CINE > propostes didàctiques > fragments de pel.lícules > Leviatán
 El cine i els drets humans - Fragments de pel.lícules


 

Tema: abús de poder
Leviatán (Leviafan)
Fragment: visita de l'alcalde a en Kolia

Any: 2014
Durada: 141'
Direcció: Andrei Zvyagintsev.
País: Rússia.
Edat: A partir de 12 anys.
Argument: Kolia viu en un poblet a la vora del mar de Barents, al nord de Rússia. Té un taller de mecànica al costat de casa, on viu amb la seva jove esposa i el seu fill, fruit d’una relació anterior. L’alcalde del poble està decidit a apropiar-se de la casa i del taller de Kolia sigui com sigui. Primer intenta comprar el terreny, però Kolia no està disposat a vendre'l.

Sobre l'activitat

Durada de l’activitat: 50 minuts.
Durada aproximada de l’escena: 10 minuts.
Inici del fragment: L'alcalde, mig borratxo, decideix anar a veure en Kolia (minut 24 aprox.).
Final del fragment: L'alcalde i els guardaespatlles surten de la casa (minut 34 aprox.).

Explicació de l’escena

Durant un trajecte en cotxe, l'alcalde del poble, mig borratxo, decideix anar a fer una visita al taller d'en Kolia, per humiliar-lo i refregar-li la resolució d'expropiació. Al final l'alcalde i els seus guardaespatlles surten de la propietat privada a petició de l'advocat del cas, amic d'en Kolia.

Utilitats de l'escena

  • Fer un debat sobre la corrupció i explicar per a què serveixen les institucions d'un estat democràtic de dret. També es poden definir els següents conceptes: corrupció, abús de poder, tràfic d'influències, extorsió...
  • Es poden analitzar els valors i principis que fan possible el sistema democràtic.
Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
 
 
- Poden els ciutadans qüestionar la resolució d'una sentència d'expropiació com la que ens presenta la pel·lícula? Poden els ciutadans qüestionar la resolució d'una sentència de desnonament a l'Estat espanyol? Què pot fer i de quins recursos disposa el ciutadà davant d'aquestes situacions?

- Quina diferència hi ha entre legalitat i legitimitat? 

- En quin sentit és actual o no la següent afirmació: “Les lleis són fetes pels poderosos en benefici propi”. Justifica la teva resposta.

- Busca informació sobre un cas de corrupció política i explica: el nom de les persones acusades, el suposat delicte comès, la responsabilitat/activitat dintre de l'empresa o entitat pública, la data en què es va iniciar l'expedient. Explica en quin punt es troba la instrucció, la situació penal dels acusats i la possible data de la celebració del judici. En el supòsit que ja hi hagi sentència, quina ha estat? S'ha complert?

- Quin objectiu hauria de tenir l'acció d'un polític? Què creus que persegueixen els polítics d'avui?

- Un dels valors que hauria de tenir qualsevol persona que volgués dedicar-se a la política és "el valor de la integritat". Què vol dir això?

- Què opines de la idea que el la funció bàsica del govern és la protecció dels nostres drets?
 

.

vuelve al inicio