Principal > Recursos > CINE > Fragments de pel.lícules > Fitxes

El cine i els drets humans - Fragments de pel.lícules

Tema: ètica, responsabilitat i llibertat
La delgada línea roja (The thin red line)
Fragment: presa del campament
Any: 1998
Durada: 170'
Direcció: Terrence Malick.
País: EUA.
Edat: A partir de 13 anys.
Argument: Any 1942, en plena Segona Guerra Mundial a l'Illa de Guadalcanal, al Pacífic. Un grup d'homes de la companyia de fusellers de l'exèrcit americà "C de Charlie" combat contra l'exèrcit japonès per la conquesta d'un estratègic turó. Aquest grup forma part de les tropes enviades per rellevar les unitats d'infanteria de Marina, esgotades pel combat.

Sobre l'activitat

Durada de l’activitat:  2 sessions de 50 minuts.
Durada aproximada de l’escena: 11 minuts.
Inici del fragment: Preparació dels soldats per a l'assalt del campament japonès, amb la reflexió en off d'alguns dels soldats (minut 104 aprox.).
Final del fragment: Final de la batalla, final del monòleg interior del soldat Witt (minut 115 aprox.).

Explicació de l’escena

Es tracta del segon atac al pujol; la presa del campament de l'exèrcit japonès. Les imatges dantesques de dolor, sofriment i mort es contraposen amb els monòlegs interiors dels soldats. Com a escenari de la batalla, la bellesa natural de l'illa paradisíaca del Pacífic, amb el seu microcosmos aliè a la guerra. La seqüència mostra diferents visions sobre els mateixos fets: la por i el dubte, la indiferència, el rebuig, la crueltat… com una reflexió coral sobre la condició humana.

Utilitats de l'escena

  • Reflexionar sobre la deshumanització en les guerres i els conflictes armats.
  • Conèixer els drets humans que emanen del Dret Internacional Humanitari.
  • Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
    Sessió 1:

    -Fes un resum de la seqüència, parant esment a les veus en off.

    -L'escenari en el qual es desenvolupa la seqüència aporta un significat addicional a les reflexions dels diferents soldats. Quin creus que és aquest significat? En què es diferencia dels altres escenaris de guerra que hagis pogut conèixer per les pel.lícules? Per què?

    -Els soldats japonesos capturats passen a ser presoners de guerra. En la seqüència s'aprecia maltractament i s'intueixen possibles tortures. No obstant això, existeix un conveni que protegeix els drets d'aquests presoners. Informa't de quin és i del context històric en el qual es va redactar. Quins drets tindrien aquests presoners segons el Dret Internacional Humanitari?
     

    Sessió 2:

    -Reflexiona a partir del plantejament de Hobbes "l'home és un llop per a l'home", i en relació amb els monòlegs interiors. Creus que la violència és alguna cosa intrínseca de l'ésser humà? Per què?

    -Llegeix les 5 proposicions marcades en el Manifest de Sevilla sobre la violència, difós per decisió de la Conferència general de la UNESCO en la seva 25a sessió (París, 16 de novembre de 1989). Fes un resum i relaciona la cinquena proposició amb els monòlegs anteriors.


    Annex: transcripció de les veus en off de la seqüència.

    Primer diàleg
    -Has vist moltes persones mortes?
    -Un munt. Però és com veure gossos morts, quan t'hi acostumes. També són carn.

    Primer monòleg
    "Ets honrat, amable? En això es basa la teva confiança? Tothom et vol? A mi també em volien. Per ventura imagines que el teu dolor serà menys intens perquè estimaves la bondat, o la veritat?"

    Segon monòleg
    "Aquesta terrible crueltat, d'on surt? Com ha arrelat en el món? De quina llavor, de quina arrel ha sorgit? I de qui és obra? ¿Qui ens mata, ens arrabassa la vida i la llum, es burla de nosaltres mostrant el que podríem haver conegut? Per ventura la nostra destrucció beneficia a la Terra? Ajuda al fet que creixi l'herba o llueixi el Sol? També en tu hi ha aquesta foscor? Has viscut aquesta negra nit?"

    Tancament de les reflexions
    "Què sou per a mi? No res".

    .

    vuelve al inicio