AI Catalunya
Grup d'educació
principal
objectius
materials
recursos
temes
documents
contacte
mapa
> CINE > propostes didàctiques > fragments de pel.lícules > Blade Runner
 El cine i els drets humans - Fragments de pel.lícules


 

Tema: discriminació genètica
Blade Runner
Fragment: Deckard accepta l'encàrrec de perseguir els replicants

Any: 1982
Durada: 112'
Direcció: Ridley Scott.
País: EUA.
Edat: A partir de 14 anys.
Argument: A principis del segle XXI, la poderosa Tyrell Corporation va crear, gràcies als avanços de l'enginyeria genètica, un ciber-robot anomenat Nexus 6, un ser virtualment idèntic a l'home però superior a ell en força i agilitat, al qual se li va donar el nom de "replicant". Als replicants se'ls encarregaven les tasques més dures i arriscades, treballaven com a esclaus en les colònies exteriors de la Terra. Després de la rebel.lió d'un equip replicants, se'ls va prohibir el retorn a la Terra. A partir de llavors, brigades especials de la policia, els Blade Runners, tenien ordres de matar tots els replicants que intentessin tornar a la Terra. Rick Deckard, un exBlade Runner, és cridat de nou al servei per trobar i liquidar uns replicants rebels.
Nota: La pel·lícula es va estrenar en 1982, i el 1992 Ridley Scott va estrenar un segon muntatge ("versió del director"), amb algunes importants variacions. Aquí utilitzem la versió de 1992.

Sobre l'activitat

Durada de l’activitat: 50 minuts.
Durada aproximada de l’escena: 10 minuts.
Inici del fragment: Deckard entra en el despatx del cap de policia Bryant (minut 10 aprox.)
Final del fragment: Final de la conversa entre Deckard i el propietari de la Tyrell Corporation (minut 20 aprox.)

Explicació de l’escena

Deckard es resisteix a acceptar l'encàrrec de perseguir i "retirar" els replicants que han arribat a la Terra, però al final pressionat pel cap de policia Bryant accepta. Després va a la seu de la Tyrell Corporation, la creadora dels replicants d'última generació que ara ha de perseguir, i allí s'entrevista amb el seu director i fa una demostració de les seves habilitats fent una prova de detecció amb la Rachel, de la qual arriba a la conclusió que ella també és una replicant.

Utilitats de l'escena

  • Fer un debat sobre els eventuals riscos de l'enginyeria genètica aplicada a éssers humans.
  • Fer un debat sobre què és el que més ens caracteritza com a humans, i per tant ens distingeix d'altres éssers no humans.
Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
 
 
- És el mateix un robot que un replicant? En què s'assemblen i en què es diferencien?

- En la pel·lícula es diu que el que distingeix als humans dels replicants és la capacitat d'empatia. Segons aquest punt de vista, les persones amb trastorns psicopàtics de la personalitat, caracteritzades per la seva falta d'empatia, haurien de considerar-se no humanes?

- Les persones sense aquest diagnòstic clínic que a causa de diferents circumstàncies es poden comportar en un determinat moment sense manifestar empatia, haurien de considerar-se també com no humanes? Com per exemple, els jerarques nazis i totes les persones que van contribuir a la maquinària exterminadora de l'Holocaust.

- Quins són els límits (si és que n'hi ha d'haver) de la manipulació genètica en humans?

- És legítim, tal com passa en alguns països, seleccionar genèticament un fill perquè el seu material genètic o alguna característica dels seus òrgans serveixi per guarir a un germà seu malalt?

- En la pel·lícula s'associa la idea de ser replicant a la de l'esclavitud. És adequada la comparació?

- La utilització de la paraula "retirar" en lloc "d'assassinar" canvia en alguna cosa els fets? Passa de vegades que per dissimular la gravetat dels fets canviem les paraules amb les quals els designem? Se t'acudeix algun exemple d'aquest tipus, al marge de la pel.lícula?
 

Altres activitats

Comentar el text amb el qual s'inicia la pel·lícula:

Los Angeles, novembre 2019

A principis del segle XXI la Tyrell Corporation va desenvolupar un nou tipus de robot anomenat Nexus -un ésser virtualment idèntic a l'home- i conegut com a Replicant.

Els replicants Nexus 6 eren superiors en força i agilitat, i almenys iguals en intel·ligència, als enginyers de genètica que els van crear.

A l'espai exterior, els replicants van ser usats com a treballadors esclaus, en l'arriscada exploració i colonització d'altres planetes.

Després de la sagnant rebel·lió d'un equip de combat de Nexus 6 en una colònia sideral, els replicants van ser declarats proscrits a la terra sota pena de mort.

Brigades de policia especials amb el nom d'unitats de Blade Runners tenien ordres de tirar a matar en veure qualsevol replicant invasor.

A això no se'n va dir execució, se'n va dir retirament.vuelve al inicio