Principal > Recursos > CINE > Fitxes de pel.lícules > Fitxa

El cine i la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 29. Deures de l'individu envers la comunitat


Cadena de favores
(Pay It Forward)
Fitxa en format PDF: 29-cadena-de-favores-CAT.pdf


Any: 2000
Durada: 122'
Direcció: Mimi Leder
País: EUA.
Edat: Totes les edats.
Argument: Basada en la novel·la homònima de Catherine Ryan Hyde. Un adolescent presenta un treball al seu professor d'Estudis Socials basat en "una cadena de favors": la iniciativa consisteix a ajudar una persona, la qual ha de retribuir l'ajuda ajudant a tres persones més, establint una seqüència que permeti millorar la vida de les persones i de la comunitat.

Suggeriments didàctics

Altres articles de la Declaració que es poden treballar: 1, 26
Temes: Solidaritat, dret a la salut, addiccions, violència escolar, discriminacions.
Elements de debat per a iniciar un cinefòrum:

  • És creïble la manera com es desenvolupa el projecte de Trevor?
  • S'hauria pogut presentar un projecte millor a la demanda del professor Eugene Simonet?
  • L'alcoholisme és una malaltia? Si ho és, com s'ha de tractar?
  • Com s'ha d'actuar amb els maltractadors?
  • Altres reflexions que es poden tenir en compte:
  • La pel.lícula comença amb el tema del bullying i acaba també amb el mateix tema, de forma dramàtica, amb la mort de Trevor quan vol defensar l’Alan. Es pot entendre com un missatge dels perills que comporta implicar-se en els problemes dels altres? Hauria estat millor que la pel.lícula tingués un final diferent? Quin?
  • Comentar la següent frase d'Elie Wiesel (Premi Nobel de la Pau, 1986): "Avui la crueltat més gran és la indiferència. Conèixer però no actuar és una forma de consentir les injustícies."
  • El problema del bullying és complex. En el cas de l'Alan i Trevor, quines alternatives tenien, si és que les tenien, per a intentar resoldre el problema? Quines mesures s'haurien de prendre als centres educatius per tal d'eradicar o minimitzar aquestes situacions?
  • Sempre hi ha hagut persones que s'han aprofitat dels altres, persones que s'han implicat en els problemes dels altres (intentant resoldre'ls) i persones indiferents, que ni s'aprofiten dels altres ni se'n preocupen. Això és el resultat d'una qüestió genètica o educativa?
  • Quin és el model de comportament que fomenta la publicitat i la societat en general? El consumisme i el narcisisme són compatibles amb l'empatia i la solidaritat?
  • L'alcoholisme és el veritable fil conductor de la pel.lícula. Fins a quin punt una persona és o no lliure si té dependència de l'alcohol? Per què si el consum d'alcohol és potencialment addictiu i devastador no s'estigmatitza més?
  • Hi ha addiccions lleus, o totes les addiccions, en la mesura que suposen una pèrdua de llibertat i autonomia, són destructives per elles mateixes, a més de facilitar l'accés a eventuals noves addiccions?
  • Quina és l'explicació del fet que l'adolescència actual faci un consum tan elevat de drogues de diferents tipus, cosa que no havia passat mai al llarg de la història? Per què a més els consumidors normalment argumenten "que ells controlen"? És realment així?
  • Els comportaments addictius són el resultat de decisions personals de cadascú sobre les que la societat no té dret a opinar? Comentar-ho tenint en compte el cost social de les addiccions: tractaments mèdics, psicològics i assistencials, desestructuració familiar, fracàs escolar, improductivitat laboral...
  • El pare de Trevor a més d'alcohòlic és maltractador. Tots els maltractadors tenen problemes d'addiccions? Els maltractadors són malalts? En totes les classes socials hi ha maltractadors? Què fa que una persona acabi sent maltractadora? Hi ha maltractadors adults que acaben superant el seu problema? I els joves maltractadors?
  • Què passa quan el primer dia de classe el professor Eugene Simonet es gira? És normal la inicial reacció de sorpresa dels nens i nenes? És normal que en general en casos així la gent, de l'edat que sigui, més obertament o dissimuladament reaccioni d'aquesta manera? Què es pot fer perquè les persones "diferents" per algun motiu no se sentin tan observades i incòmodes en les seves relacions socials?
  • Comentar l'escena del pont, quan Jerry, l'heroinòman, diu a la noia que es vol suïcidar: "Salva'm la vida".

  • Suggeriments generals sobre aquest article de la Declaració:
    (apartat "La Declaració Universal dels Drets Humans, suggeriments didàctics")
    Article 29. Deures de l'individu envers la comunitat.

    Fitxa didàctica de Cinescola
    Fitxa didàctica de "Orientados", Generalitat Valenciana (en castellà)

    Pel.lícules sobre la solidaritat

    .

    vuelve al inicio