AI Catalunya
Grup d'educació
principal
objectius
materials
recursos
temes
documents
contacte
mapa
> principal > materials > materials d'AI > la Declaració Universal > article 29
 La Declaració Universal dels Drets Humans. Suggerimets didàctics
Article 29. Drets i deures 
presentació | índex | següent article

1. Tota persona té deures cap a la comunitat, ja que només en aquesta li és possible el lliure i ple desenvolupament de la seva personalitat.
2. En l'exercici dels drets i les llibertats, tothom ha d'estar sotmès només a les limitacions establertes per la llei i únicament amb la finalitat d'assegurar el reconeixement i el respecte deguts als drets i llibertats dels altres i de complir les justes exigències de la moral, de l'ordre públic i del benestar general en una societat democràtica.
3. Aquests drets i aquestes llibertats mai no poden ser exercits en oposició als objectius i principis de les Nacions Unides.
  • Tenir drets implica també tenir deures? Seria viable una societat en la qual només existissin drets? 
  • Comentar la següent frase de Gandhi: "La meva mare, que era ignorant però tenia un gran sentit comú, em va ensenyar que per a assegurar els drets és necessari un acord previ sobre els deures". 
  • Comentar la Regla d'Or, present en pràcticament totes les tradicions religioses i culturals: "No facis als altres el que no vulguis que et facin a tu". 
  • Repassar els drets recollits en els anteriors articles de la Declaració. Associar-li a cadascun, si és necessari, els corresponents deures (indicant qui els ha d'assumir) per tal que els esmentats drets siguin factibles. ¿Algun no requereix que ningú assumeixi cap deure o responsabilitat? 
  • Si els drets estan associats a deures, ¿podria una persona renunciar als seus drets humans i per tant rebutjar també els corresponents deures? 
  • Existeixen o han existit societats en les quals les persones només tenien deures? Buscar informació sobre les societats esclavistes. 
  • Cada vegada es posa més èmfasi en els nostres drets i deures com a consumidors. Què s'entén per "consum responsable"? ¿Fa referència només a la moderació en el consum o es refereix també a l'exigència que els productes que consumim hagin estat elaborats, per exemple, per treballadors que gaudeixin de condicions laborals dignes? (o amb una utilització de les matèries primeres que no afecti negativament el medi ambient, etc.). 
  • Un ésser humà podria sobreviure i desenvolupar les seves potencialitats com a persona fora de la societat? Buscar informació de persones que per diversos motius hagin viscut durant dècades completament soles, sense cap contacte amb altres éssers humà (la vida de Kaspar Hauser, duta al cinema per Werner Herzog, casos excepcionals de nens perduts en una selva, alguns combatents de la Segona Guerra Mundial que s'han mantingut aïllats per por de les represàlies...). 
  • Elaborar una llista dels respectius drets de l'alumnat i del professorat, i dels deures que ha d'assumir l'altra part perquè els drets siguin factibles. 
  • A partir de quina edat un nen o nena comença a tenir algun tipus de deures?
Proposta inclosa en els "Materiales para la educación en Derechos Humanos", Ararteko, 2000:
La Declaració i l'ordre internacional

Es tractaria de llegir les següents qüestions determinant quin dret i quina obligació es correspon amb cada situació. Es pot plantejar com un debat entre tota la classe o com una pràctica feta primer en grups de tres o quatre alumnes i després amb una posta en comú de tota la classe. Es pot demanar com a conclusió una reflexió individual sobre els drets i deures que ens corresponen com a éssers humans. 

Per a l'alumnat:

Situacions: 

- Segur que has escoltat més d'una vegada la frase següent: "jo no voto, perquè els polítics, guanyi el qual guanyi, sempre fan el mateix". No creus que si algú està tan descontent amb aquesta situació s'hauria de reunir amb altres descontents i organitzar-se d'alguna manera perquè el seu descontentament es pugui escoltar? 
- Hi ha un cotxe aparcat en doble fila que no permet sortir el teu pare de l'aparcament. El teu pare es queixa i renega perquè els municipals no hi són per a evitar que li passin coses com aquestes. No obstant això, l'endemà, el teu pare aparca en doble fila i els municipals li posen una multa. Si està tan descontent de l'esperit cívic de l'altre conductor que ha aparcat en doble fila, per què ell ha fet el mateix? 
- A Nigèria, hi ha una tribu amb una gran tradició cultural, els ogoni. Viuen en una zona petrolífera molt rica i les grans multinacionals del petroli l'estan destrossant a causa de la contaminació que suposa aquesta indústria. Els ogoni estan sent perseguits, fins i tot alguns dels seus líders han estat executats públicament. L'escriptor Ken Saro-Wiwa, dirigent d'un moviment a favor del poble ogoni, va ser executat juntament amb altres vuit ogonis el novembre de 1995. ¿La comunitat internacional no hauria de fer alguna cosa, perquè es respectin els drets dels ogoni? 
- Un dels arguments dels habitants dels països en vies de desenvolupament, és que ells han estat països rics, però han estat espoliats pels països més desenvolupats en l'època de les colònies, o fins i tot abans, amb el descobriment d'Amèrica. Opinen que és un deure dels països més desenvolupats ajudar i retornar, d'alguna manera tots els béns confiscats en èpoques passades. Estàs d'acord amb aquest argument? 
- Quan l'Anna va començar a treballar desinteressadament en una organització de drets humans, a casa seva la van pressionar perquè ho deixés, perquè ella sola no podia fer res i perquè segur que alguna de les persones que defensava havia comès un delicte, i es mereixia les tortures o la indefensió davant la justícia que estava patint. L'Anna es considerava una activista dels drets humans i creia que qualsevol situació de violació d'aquests drets havia de ser denunciada. 
- Per què encara que hi ha 151 països dintre de les Nacions Unides, i una de les condicions bàsiques és acceptar la Declaració Universal, en tots els països del món es violen d'una manera o una altra aquests drets? La Declaració serveix d'alguna cosa? 
- A què obliga aquest article 29 de la Declaració?
 

Materials complementaris
Consulta a l'apartat de materials complementaris els diferents recursos disponibles.
 


vuelve al inicio