AI Catalunya
Grup d'educació
principal
objectius
materials
recursos
temes
documents
contacte
mapa
> principal > materials > materials d'AI > la Declaració Universal > article 21
 La Declaració Universal dels Drets Humans. Suggerimets didàctics
Article 21. Participació en la vida política 
presentació | índex | següent article

1. Tota persona té dret a participar en el govern del seu país, directament o per mitjà de representants lliurement elegits.
2. Tota persona té dret, en condicions d'igualtat, a accedir a les funcions públiques del seu país.
3. La voluntat del poble és el fonament de l'autoritat de l'estat; aquesta voluntat ha d'expressar-se mitjançant eleccions autèntiques, que s'han de fer periòdicament per sufragi universal i igual i per vot secret o per altres procediments equivalents que garanteixin la llibertat del vot.
  • Actualment existeixen països en els quals les dones no puguin votar ni optar a càrrecs públics? 
  • En la democràcia de la Grècia clàssica només es consideraven ciutadans els homes, i d'aquests només alguns, ja que les dones, els estrangers i els esclaus no s'incloïen. També s'excloïen les dones de la Declaració dels Drets de l'Home francesa de 1789: 
    • En quin moment de la història es comença a qüestionar la visió misògina que excloïa la dona de la vida pública? 
    • En quin moment de la història es comença a qüestionar l'esclavitud? Existeix encara en l'actualitat? 
  • Buscar informació sobre: 
    • Olimpia de Gouges i Mary Wollstonecraft. 
    • Les sufragistes americanes i angleses del segle XIX. 
    • Els sistemes de segregació racial de Sud-àfrica i els Estats Units. 
    • L'abolició de l'esclavitud a Espanya.
  • Si una persona resideix habitualment en un país que no és el propi, ha de poder participar també en la vida política d'aquest país d'acollida? 
  • En cas afirmatiu, la participació s'ha de limitar al dret a votació, o hauria també de poder presentar-se a càrrecs públics? 
  • El dret a votar és també un deure? Hauria de ser obligatori anar a votar? Per què en alguns països és obligatori votar? 
  • Hi ha d'haver quotes mínimes de la dona per llei, de manera que un determinat percentatge de membres de les Corts o del govern siguin dones? 
  • Els sistemes de quotes han de ser només temporals (mentre el paper de la dona en la vida política es normalitzi) o permanents? 
  • En societats en les quals una part de la població ha estat marginada històricament, impedint o dificultant la seva participació en la vida política, haurien d'implementar-se també sistemes de quotes? 
Proposta inclosa en els "Materiales para la educación en Derechos Humanos", Ararteko, 2000:
El dret al vot 

La pràctica es divideix en dos apartats. 
El primer consistiria en l'observació del dibuix que s'adjunta, i en una reflexió sobre l'article 21 de la Declaració. Durant la primera hora. 
A la segona part es deixaria temps a l'alumnat perquè, després de la reflexió, fessin un dibuix, un collage, un còmic... sobre el tema tractat a l'article 21. Es realitzaria durant la segona hora. 

Per a l'alumnat:


Quique. "Derechos Humanos", Intermón

Qüestions: 

- Què representen els dos personatges de la vinyeta? Els identifiques amb el que passa a algun país del món? 
- Hi ha països com Myanmar, l'antiga Birmània, governada per militars, on es van fer unes eleccions restringides. Les va guanyar el partit majoritari de l'oposició, però els militars van detenir la seva líder, Aung San Suu Kyi, i la van condemnar a un arrest domiciliari de gairebé sis anys. O com a Algèria, on en legítimes eleccions va guanyar un partit islàmic, i el partit en el govern va rebutjar el resultat de la votació, perquè posava en perill els drets de les minories. Ara a Algèria es viu una situació d'inseguretat i hi ha moltes morts de civils indefensos. Per què creus que s'han produït aquestes situacions? Les eleccions suposen que és el poble qui decideix? 
- Per què el dret al vot està recollit en la Declaració Universal? 
- Inventa't una conversa imaginària entre el votant i el militar. Què creus que està dient o pensant cadascú? 
- De vegades, un argument que utilitzen els abstencionistes per a no votar és que "no importa qui guanyi, tots els polítics són iguals i el que prometen els partits en els programes electorals es queda només en promeses quan arriben al poder". Què opines tu referent a això? 
- La democràcia suposa entre altres coses el respecte de la majoria cap a les opinions de les minories Com es manifesta aquest respecte en les democràcies que tu coneixes? En un sistema democràtic, ¿pot una majoria més o menys conjuntural imposar una llei injusta sobre la resta de la població? Pot ser aquest el cas de la pena de mort en Estats Units? Se t'acudeixen altres exemples? És el mateix justícia i legalitat? Quins mecanismes de defensa tenen les minories en un sistema democràtic? 

Exercici:

- Com definiries tu el sistema democràtic? Els valors continguts en la Declaració Universal estan per sobre del que decideixi la majoria en un sistema democràtic, sí o no? Si penses que és així i consideres que el sistema democràtic és el més humanista dels possibles, com resols aquesta contradicció? Pot tenir-hi alguna cosa a veure, amb tot això, l'educació dels ciutadans? És el mateix la democràcia, per exemple, en una país amb un 50% d'analfabets funcionals que en un país amb un alt percentatge de població amb nivell universitari? No obstant això, els nazis van accedir democràticament al poder en un dels països més alfabetitzats i cults del món. Et sembla lògic?, quina explicació trobes a aquest fet? 
- D'altra banda, ¿et sembla que els sistemes democràtics tal com els coneixes són sistemes acabats o penses que, en canvi, es pot seguir avançant en la democràcia? Quines contribucions pots fer tu en el sentit de millorar la democràcia en la qual vius? 
- Reflexiona sobre tot això i fes un dibuix, un còmic, un collage... amb les conclusions que dedueixis d'aquest article.
 

Materials complementaris
Consulta a l'apartat de materials complementaris els diferents recursos disponibles.
 


vuelve al inicio