AI Catalunya
Grup d'educació
principal
objectius
materials
recursos
temes
documents
contacte
mapa
> principal > materials > materials d'AI > la Declaració Universal > article 9
 La Declaració Universal dels Drets Humans. Suggerimets didàctics
Article 9. Prohibició de les detencions arbitràries
presentació | índex | següent article

Ningú no pot ser detingut, pres o desterrat arbitràriament.
  • Què significa, en el context de l'article, "arbitràriament"? 
  • Les detencions arbitràries es produeixen sempre al marge de la llei? Passa en ocasions que les mateixes lleis emparen detencions contràries als principis continguts en la Declaració Universal, i per tant, tot i ser jurídicament legals, es poden considerar injustes? 
  • Pregunta a altres persones (amics, familiars, professors), i elabora una llista de situacions, èpoques històriques, països, formes de govern... en les quals no s'hagi respectat o no es respecti aquest dret. Per què eren o són detingudes aquestes persones? Quins altres articles dels estudiats fins a ara no es respecten en aquests casos? 
  • A quin tipus de persones i grups s'empresona o reprimeix avui dia per exercir lliurement els seus drets? Elaborar una llista i comparar-la amb la dels companys/es. 
  • Què és un "estat d'excepció"? Com pot afectar les llibertats de les persones? Quins límits no hauria de traspassar mai un estat d'excepció? Buscar exemples històrics o actuals en què s'hagi proclamat l'estat d'excepció en el propi país, o en altres països, i comentar aquesta informació. 
  • En ocasions el recurs a un tribunal just es veu dificultat per la falta d'elements, pistes o proves que permetin obrir una causa judicial contra els responsables de la vulneració de la llei. Un dels casos més coneguts i greus és el de les persones "desaparegudes": 
    • En molts països hi ha persones a les quals els governs fan "desaparèixer". Són empresonades, torturades o assassinades, però els seus familiars no en tenen cap informació ni poden reclamar davant la justícia. Buscar informació sobre les anomenades "Abuelas de la Plaza de Mayo", de  l'Argentina. Com es mobilitzaven? Què pretenien? Van aconseguir alguna cosa? Qui havia fet desaparèixer aquelles persones? Per què?
    • En quins altres països s'han produït desaparicions? Hi ha tipus de règims polítics en els quals això ha passat més sovint? 
    • A Espanya s'han produït desaparicions? Durant la Guerra Civil? Durant la dictadura posterior? S'han produït també durant la democràcia? 
Proposta inclosa en els "Materiales para la educación en Derechos Humanos", Ararteko, 2000:
Redacció sobre l'article 9. 

Es tracta de fer una redacció o un assaig sobre el tema que planteja l'article 9 de la Declaració Universal dels Drets Humans i el poema que s'adjunta. 

Per a l'alumnat:

1) 
" Ningú no pot ser detingut, pres o desterrat arbitràriament."

2) 
El silenci. Martin Niemüller 

Primer van agafar els comunistes,
i jo no vaig dir res perquè no era comunista.

Després es van endur els jueus,
i jo no vaig dir res perquè no era jueu.

Després, van venir a buscar els obrers;
no vaig dir res, perquè jo no era obrer ni sindicalista.

Més tard es van ficar amb els catòlics,
i no vaig dir res perquè jo era protestant.

I quan, finalment, em van agafar a mi,
ja no quedava ningú per protestar.

Complement:

Es pot utilitzar qualsevol llibre d'història sobre els camps d'extermini del règim nazi, el gulag soviètic, les dictadures militars a l'Argentina i a Xile, etc. 

Nota sobre el poema de Martin Niemüller: el poema s'atribueix sovint erròniament a Bertolt Brecht. Més informació
 

Materials complementaris
Consulta a l'apartat de materials complementaris els diferents recursos disponibles.
 


vuelve al inicio