AI Catalunya
Grup d'educació
principal
objectius
materials
recursos
temes
documents
contacte
mapa
> principal > materials > materials d'AI > la Declaració Universal > article 8
 La Declaració Universal dels Drets Humans. Suggerimets didàctics
Article 8. Dret a reclamar davant dels tribunals
presentació | índex | següent article

Tota persona té dret a un recurs efectiu als tribunals nacionals competents que l'empari contra actes que violin els seus drets fonamentals reconeguts per la constitució o per la llei.
  • Els jutges actuen sempre de forma imparcial? Actuen de vegades sotmesos a influències o guiats per alguns interessos? Què vol dir la paraula "prevaricació"? 
  • Elabora una piràmide amb els tribunals de justícia espanyols, ordenant-los de menor a major importància: Tribunal Suprem, Tribunal Constitucional, Tribunal Superior de Justícia, Tribunal de Primera Instància, Audiència Nacional. 
  • Per sobre del tribunal estatal de major nivell hi ha alguna instància a nivell internacional a la qual es pugui recórrer? 
  • Existeix el dret a recórrer davant els tribunals quan els judicis triguen massa temps? Les demores en els judicis suposen una vulneració dels drets dels encausats? 
  • Opinar sobre els casos de persones que, després d'anys d'empresonament, són declarades innocents (ja sigui arran d'un empresonament preventiu, sense sentència prèvia, o arran d'una revisió de la sentència). 
  • Sens dubte és més fàcil que un bon advocat aconsegueixi demostrar la innocència d'un acusat que un advocat mediocre. És possible també que un bon advocat aconsegueixi que no es pugui demostrar, gràcies a les seves habilitats, la culpabilitat d'un acusat? Si la missió d'un advocat és la de protegir tan bé com sigui possible els interessos del seu client, és legítim que, sabent la culpabilitat del client, intenti aconseguir una sentència que l'absolgui? Passen realment fets així? 
  • En general els processos que afecten personatges rellevants o a empreses influents compten amb la participació dels millors advocats. Seria més equitativa la justícia si en aquests casos, per a compensar aquesta major inversió de recursos de la defensa, se seleccionés també als fiscals més hàbils i incisius? 
  • Què són les conciliacions? En cas de conflictes, és preferible acudir per defecte al sistema judicial o intentar abans arribar a acords que ho evitin?
Proposta inclosa en els "Materiales para la educación en Derechos Humanos", Ararteko, 2000:
Escenificació d'un judici

Es tracta d'escenificar un judici. Hi haurà un acusat o acusada, un jutge, un advocat defensor, un fiscal, un jurat de sis alumnes que haurà de decidir sobre si el reu és culpable o innocent i quin càstig mereix pel seu delicte, si és considerat culpable. La resta de la classe podrà fer el paper o bé de testimonis inculpatoris o bé de testimonis exculpatoris i podrà argumentar tant en un sentit com en l'altre, sempre que demani la vènia del jutge per a intervenir. 
Els delictes pels quals es jutja al detingut o detinguda poden ser: homicidi, robatori, delicte d'opinió, agressió... 
Una vegada escollit el delicte pel qual es jutjarà l'acusat, cadascun dels personatges haurà de preparar els arguments a favor i en contra. Només el professor, l'acusat i un parell de testimonis (un que declari a favor i altre en contra) sabran si és culpable o innocent, però haurien d'actuar com si no ho sabessin. 
Una vegada escoltats tots els arguments, el jurat haurà de formular el seu veredicte i recomanar al jutge el càstig que li correspon si és declarat culpable. 
El jutge, que haurà fet de moderador en tot el procés, haurà d'escollir el càstig adequat al delicte: servei a la comunitat, condemna de diversos anys, pena de mort (Existeix la pena de mort en la legislació espanyola?)... 
Una vegada acabat el procés, el detingut o la detinguda confessarà si és culpable o innocent.

És una pràctica que pot resultar molt densa per a fer-la en una sola hora. Per això, es suggereix repartir la pràctica en dues hores lectives. O decidir en un moment previ qui ha de representar cadascun dels rols perquè preparin els seus arguments prèviament. 

Per a l'alumnat:

“Article 8. Tota persona té dret a un recurs efectiu als tribunals nacionals competents que l'empari contra actes que violin els seus drets fonamentals reconeguts per la constitució o per la llei.

Qüestions: 

--Se l'ha jutjat adequadament? Ha tingut accés a un advocat defensor competent? Ha pogut explicar-se i ser escoltat amb justícia? 
--Ha rebut un càstig just segons el seu delicte? 
--Si és innocent i no obstant això se l'ha considerat culpable, pot recórrer la sentència? 
--Si és culpable i se l'ha considerat innocent, el fiscal pot recórrer la sentència? 
--I si és culpable però considera que el càstig és excessiu, pot recórrer la sentència? 
--Fes una petita reflexió sobre l'article 8 de la Declaració i les conclusions que hagis tret d'aquest judici simulat.
 

Materials complementaris
Consulta a l'apartat de materials complementaris els diferents recursos disponibles.
 


vuelve al inicio