Principal > Documentació > Pena de mort >

Història de la pena de mort

La malaltia mental com a culpa


Durant la Inquisició, van ser molts els malalts mentals, sobretot esquizofrènics, així com persones afligides d'altres malalties, com l'epilèpsia, que van ser condemnades a morir a causa de la creença (fundada en el seu comportament estrany i desconcertant) que estaven posseïdes pel dimoni.

En la mateixa època històrica, en altres llocs i cultures, pel que sembla en algunes comunitats africanes i en diferents zones asiàtiques, aquestes mateixes persones podien ser considerades sagrades, dipositàries d'algun poder diví, i tenir per tant la major consideració per part de la societat.

En la mateixa època, en alguns llocs aquestes persones eren condemnades a mort per bruixeria, i en altres llocs eren respectades, sovint també a causa de creences relacionades amb la bruixeria, considerant que els poders d'aquestes persones podien ser útils a la comunitat. Les dues interpretacions de les particularitats d'aquelles persones eren igualment màgiques, irracionals, només que unes conduïen a la seva execució enmig de terribles turments i les altres a l'assignació d'un rol social preferent.

Quan amb el pas dels segles l'observació i la investigació objectiva han anat substituint la màgia, les persones presumptament posseïdes pel dimoni han passat, de ser cremades en la foguera, a ser tractades com el que són, malaltes mentals necessitades d'ajuda per a conviure millor amb la seva malaltia.

Una altra fita important relacionada amb els malalts mentals és la consideració de la seva patologia com a atenuant o eximent de responsabilitat penal en el cas de trobar-se implicats en la comissió de delictes. També en aquest aspecte, lamentablement, hi ha les seves excepcions, casos especials obstinats a negar que la història de la humanitat sigui sinònim de progrés moral:

"Charles Laverne Singleton duu 23 anys al corredor de la mort. Els seus episodis psicòtics l'havien salvat fins a ara de la pena cabdal perquè el Tribunal Suprem dels Estats Units prohibeix executar persones la malaltia de les quals els impedeixi comprendre la pena de mort. Un tribunal federal d'apel·lacions de St. Louis (Missouri) ha decidit que no és raó suficient i ha ordenat als responsables penitenciaris de Arkansas administrar-li per la força una medicació que li retorni seny suficient per a ser executat."
Isabel Piquer. Un tribunal de EE UU ordena que se cure a un preso para ejecutarle. El País, 12-2-03
De fet, als Estats Units, de les més de 1.000 persones executades entre 1977 i 2005, almenys 100 tenien antecedents de problemes mentals greus. En alguns casos la malaltia mental era hereditària, en uns altres el diagnòstic era de trastorns mentals causats per terribles maltractaments durant la infància, la violència de la presó o les seves experiències com a soldats enviats a combatre per al seu govern.

Sobre la vulnerabilitat dels malalts mentals, tampoc cal oblidar que, no fa tant temps, durant el nazisme, juntament amb els jueus, gitanos, homosexuals i altres minories, van ser també executats en els camps d'extermini, llavors no pels motius màgics i irracionals medievals, sinó per motius merament econòmics i eugenèsics.
 


torna a l'inici