AI Catalunya
Grup d'educació
principal
objectius
materials
recursos
temes
documents
contacte
mapa
> principal > materials > material d'AI > 4 propostes > joc dels ddhh
 4 Propostes Didàctiques
.
 El joc dels drets humans
Edats
ESO

Presentació
Tal com diu l’article nº 1 de la Declaració Universal dels Drets Humans:

"Tots naixem lliures i iguals en dignitat i drets".

 • Però, quins són aquests drets?
 • Què vol dir, ser una persona lliure?
 • Què vol dir, no ser lliure i no poder gaudir dels drets que com a éssers humans ens corresponen?
 • Quins sentiments es tenen en cada un dels dos casos?
 • L’objectiu d’aquest joc és afavorir una reflexió sobre la diferència que hi ha entre les dues situacions, entre ser lliure i tenir drets, i no ser-ho i veure’s privat de l’exercici d’aquests drets.

  De vegades, un mateix no és prou conscient del fet de gaudir de llibertat i drets i, alhora, és habitual que aquesta mateixa llibertat dificulti la percepció de la realitat d’aquells que n’estan privats. Tenint això present, el desenllaç del joc és calculadament inesperat, per tal de facilitar  la percepció de la realitat dels altres.

  Però vaja, no ens avancem que, si no, llavors el joc ja no tindria gràcia. A més, tot això només són paraules i, de fet, la millor manera d’entendre i d’assimilar els objectius d’aquest joc és precisament jugant-hi.

  Una manera de treure més profit de l’activitat i d’aprofundir-ne els objectius és, un cop acabat el joc, dir als/a les alumes participants que expliquin (per escrit o bé de forma oral), què és una persona lliure i una no lliure, quins avantatges o limitacions tenen les unes i les altres, etc.

  I ja per acabar, una darrera cosa: per jugar-hi cal conèixer una mica la Declaració Universal dels Drets Humans i la tasca d’Amnistia Internacional, o sigui que, si cal, abans de començar haurem de fer un petit repàs d’aquests dos temes. D’acord?

  Material
  En format PDF (recorda que necessites l'Acrobat Reader per imprimir els arxius):
  El Joc dels drets humans: presentació, regles i taulell

  Reconeixements
  Aquest joc va ser ideat per la Secció Holandesa d’Amnistia Internacional. Ha estat traduït i redissenyat pel Grup d’Educació d’Amnistia Internacional Catalunya  torna a l'inici