Comentari de textos / Índex de textos
La dona independent

El codi francès ja no inclou l'obediència en el nombre dels deures de l'esposa i cada ciutadana ha esdevingut una electora; aquestes llibertats cíviques continuen essent abstractes quan no van acompanyades d'una autonomia econòmica; la dona mantinguda - esposa o cortesana - no està emancipada del mascle perquè tingui una papereta de vot; si els costums li imposen menys subjeccions que abans, aquestes llicències negatives no han modificat profundament la seva situació; la dona continua tancada dins la seva condició de vassalla.

La dona ha franquejat en gran part la distància que la separava del mascle gràcies al treball; el treball es l'únic que li pot garantir una llibertat concreta. Tan aviat com la dona deixa de ser un paràsit, el sistema fundat sobre la seva dependència s'esfondra; entre ella i l'univers ja no fa cap falta un mitjancer masculí. La maledicció que pesa sobre la dona vassalla és que no li està permès de fer res : aleshores ella s'entossudeix en la persecució impossible de l'ésser a través del narcisisme, l'amor, la religió; un cop es transforma en productora, en activa, reconquereix la seva transcendència; en els seus projectes s'afirma concretament com a subjecte; a traves de la seva relació amb la finalitat que persegueix, amb els diners i els drets de que     s' apropia, se sent responsable. Moltes dones tenen consciència d'aquests avantatges, fins i tot entre aquelles que fan els oficis més modestos.

Simone de Beauvoir
"Ningú no neix dona. Antologia de textos d'El segon sexe, de Simone de Beauvoir". Edicició a cura de Marta Segarra. Eumo Editorial, 2009


1. En quina època històrica o any en concret es va aconseguir el vot femení en el nostre país?

2. Qui defensava aquest dret i qui s'hi oposava?

3. Hi ha països en els quals les dones encara no poden votar?

4. A banda de les dones, quins altres col.lectius s'han vist privats del dret a votar en diferents èpoques i països?

5. L'origen de la democràcia es situa en la Grècia clàssica; saps si podia votar tothom?

6. Qui va ser Simone de Beauvoir? Quina va ser la seva aportació al món de les idees?

7. Per què diu Simone de Beauvoir que "malgrat tot la dona continua tancada en la seva condició de vassalla"?

8. Han passat molt temps des que Simone de Beauvoir va escriure "El segon sexe" (1949); creus que són obsoletes les seves premisses?

9. A quin fet històric fa referència l'elecció per les Nacions Unides del 8 de març com a Dia de la Dona?

10. Com seria més adequat anomenar el 8 de març: Dia de la Dona o bé Dia de la Dona Treballadora? Raona la resposta.

.