Amnistia Internacional Catalunya, Grup d'educació
 Pena de mort  > Índex de textos sobre la pena de mort

Cites breus (diferents autors)
Un assassí és un home més un assassinat. La veritable justícia s'assoleix quan el jutge castiga l'assassinat i rehabilita l'home.
V. R. Krishna, ex magistrat del Tribunal Suprem, Índia. (1)

Tot i que sóc una persona el marit i la sogra de la qual han mort assassinades, estic fermament i inequívocament en contra de la pena de mort (...) Un mal no es repara amb un altre mal fet en represàlia. La justícia mai progressa prenent-li la vida a un ésser humà. L'assassinat legalitzat mai contribueix al reforçament dels valors morals.
Coretta Scott King, vídua de Martin Luter King Jr., EEUU. (1)

Per molt acurades que puguin ser les garanties processals erigides per la llei abans que pugui imposar-se la pena de mort, és impossible eliminar el risc d'un error judicial.
P. N. Bhagwati, ex president del Tribunal Suprem, Índia. (1)

Sol·licitaré l'abolició de la pena de mort mentre no se'm demostri la infal·libilitat dels judicis humans.
Marqués de Lafayette, França. (1)

El que més em preocupa ara no és la compassió cap a l'assassí, sinó el fet que la societat consideri acceptable la venjança com a mòbil de conducta col·lectiva. Si això és el que escollim, extingirem part d'aquesta esperança i confiança en nosaltres mateixos i en els altres que han caracteritzat la nostra maduració com a persones lliures.
Pierre Elliot Trudeau, ex primer ministre de Canadà. (1)

Considero la pena de mort com una institució cruel i immoral que soscava les bases morals i jurídiques de la societat. L'Estat (...) s'atribueix el dret de dur a terme l'acte més terrible i irreversible: la privació de la vida. Un estat així no pot esperar una millora de l'atmosfera moral del país. Rebutjo la idea que la pena de mort tingui algun efecte dissuassori essencial sobre els potencials delinqüents. Estic convençut que el contrari és cert: que la barbàrie engendra més barbàrie.
Andrei Sajarov, URSS. (1)

Si volem ser sincers en els nostres esforços per reduir la violència , hi ha un tipus de violència que sens dubte podem eliminar. És la mort de criminals a mans de l'estat. La qüestió és com aprendrà la gent a respectar més la vida, mitjançant l'amenaça o l'exemple? I la resposta uniforme de la història, dels estudis comparatius i de l'experiència és que l'home és un animal emulador.
Norval Morris i Gordon Hawkins, criminòlegs, EEUU. (1)

La pena capital no pot ni prevenir el crim ni reformar els criminals. És un càstig completament negatiu. Només pot satisfer el desig de venjança de la família de la víctima i del públic. De cap manera pot fomentar la justícia social ni el sentiment d'humanitat.
Wu Shu-chen, parlamentari del Partit Demòcrata Progressista, Taiwan. (1)

La forma com històricament hem dut a terme les execucions al EEUU sembla que ha contribuït lleugerament però de manera significativa a l'augment dels homicidis.
William J. Bowers i Glenn L. Pierce, criminòlegs, EEUU. (1)

El patíbul no és només un instrument de mort sinó també un símbol. El símbol del terror, de la crueltat i del menyspreu per la vida; és el denominador comú de la ferocitat primitiva, del fanatisme medieval i del totalitarisme modern.
Arthur Koestler, escriptor. (1)

Quina mena de societat és aquesta que no coneix un millor instrument per a la pròpia defensa que el botxí?
Karl Marx (1)

M'oposo a la pena de mort, igualment que la majoria dels meus col·legues, més antics i amb més experiència, simplement perquè el seu manteniment impedeix les reformes necessàries per augmentar l'eficàcia de la justícia penal.
Robert Mark, ex comissari cap de la Policia Metropolitana, Regne Unit. (1)

Què és llavors la pena capital sinó el més premeditat dels assassinats, al qual no se li pot comparar cap acte criminal, per molt calculat que sigui? Perquè hi hagués una equivalència, la pena de mort hauria de castigar un criminal que hagués avisat la seva víctima del dia que li infligiria una mort horrible i que a partir d'aquell moment l'hagués tancat sota el seu control durant mesos.
Albert Camús, "Reflexions sobre la guillotina", 1957. (1)

Cas rera cas, les decisions sobre qui ha de morir i qui ha de viure depenen, no de la naturaleza del delicte que s'imputa a l'acusat, sinó de la naturalesa de l'assistència lletrada que rep.
Col·legi d'Advocats dels EEUU. (1)

També és cert que el pes de la pena capital recau sobre els pobres, els ignorants i els membres més desfavorits de la societat.
Thurgood Marshall, magistrat de la Cort Suprema, EEUU. (1)

La pena de mort té més a veure amb la política i amb la vengança que no pas amb la justícia.
Bianca Jagger. El País, 8-6-00

El fonament moral sobre el qual s'ha d'edificar la societat és el de que l'assassinat, no importa per part de qui ni en quines circumstàncies, és intolerable. I això inclou el govern.
Helen Prejean, "Pena de muerte", Ediciones B, 1996

És hora d'abandonar la pena de mort, no només per aquells que són executats, sinó també per la forma com ens degrada a tots.
Roger Mahony, arquebisbe de Los Àngeles. La Vanguardia, 15-11-00

La pena de mort, que confon l'abolició del delicte amb l'abolició del delinqüent, no em sembla compatible amb cap consideració profunda dels drets fonamentals, el primer dels quals és el dret a viure.
Fernando Savater. El País, 15-7-93

El procés de regressió de la pena de mort és irreversible. D'uns anys ençà, cada vegada hi ha més persones que es pregunten com és que encara subsisteix en la legislació i en la pràctica d'alguns països. Enmig del nostre món ple d'injustícia i violència aquesta progressiva sensibilització contra l'existència de la pena de mort no deixa de ser un signe encoratjador. Vol dir que no tot el progrés queda reduït al camp de la tècnica sinó que també hi ha un afinament de l'esperit humà.
Cassià M. Just, abat de Montserrat (2)

En la pràctica s'ha demostrat que l'establiment de la pena de mort, o de la seva abolició, no tenen efectes transcendentals en una minva o augment dels crims. Sóc totalment enemic d'aquesta pena i, no cal dir, ja que és obvi, que la meva actitud s'accentua, a més, quan es tracta de delictes sense culpabilitat, particularment els anomenats delictes socials i polítics.
Manuel Jiménez de Parga. Citat per Tomàs Roig (2)

Ningú no és ningú per disposar de la vida i la mort d'un altre, i aquell que ho fa actua mogut per passions que els poders constituïts no es poden permetre. Em sembla contrari als interessos d'una autèntica justícia respondre a consciència, lúcidament, amb el mateix gest que té el delinqüent que mata per mòbils egoistes o el terrorista que, per nobles que siguin els seus ideals, cau en la trampa d'acudir a la violència. Hi ha una violència instaurada que la pena de mort alimenta, i això és greu. De fet és greu, en termes generals, tot allò que no permet una rectificació; més ho ha de ser quan hi ha una vida humana en joc.
Manuel de Pedrolo (2)

No tan sols no en sóc partidari, sinó que em repugna resoltament.
Pere Calders (2)

La gravetat de la pena de mort radica en el dret que confereix als homes a la supressió de la vida, però també radica en l'aberració moral que comporta l'acceptació d'aquest procediment.
Joan Colomines (2)


(1) "Cuando es el estado el que mata". Amnistia Internacional. Edai. Madrid, 1989
(2) "No a la pena de mort". Pax Christi. Barcelona, març de 1975