Amnistia Internacional Catalunya, Grup d'educació
 Judicis justos  > Índex de textos sobre judicis justos

Innocents
Emma Reverter.
Avui, 28-9-2006
"Algú havia calumniat Josef K., ja que va ser detingut un matí sense haver fet res de dolent". Amb aquesta afirmació Franz Kafka ens presenta el protagonista d'El procés, una de les obres més complexes i fascinants de la literatura universal. L'univers kafkià és sempre absurd i laberíntic, però mai irreal. Els humans ens equivoquem i les estadístiques demostren que els humans que integren el sistema judicial no són una excepció. Moltes persones són detingudes un bon matí sense haver fet res de dolent. En alguns casos, com passa als Estats Units, fins i tot són condemnades a mort.

Jeffrey Mark Deskovic va ser condemnat a cadena perpètua l'any 1991 per la violació i l'assassinat d'una companya d'institut de Westchester. Deskovic tenia setze anys, i la noia, quinze. Aquesta setmana, l'equip legal i forense de The Innocence Project ha demostrat que l'ADN que es va trobar a l'escena del crim coincideix amb el d'un altre home, que ja compleix una condemna a cadena perpètua a la presó de l'Estat de Nova York per un altre assassinat comès també a Westchester. L'home ja ha confessat el crim. Setze anys, la meitat dels que ha viscut, ha passat Deskovic a la presó per un crim que no havia comès. Els advocats de The Innocence Project van aconseguir convèncer l'actual fiscal del districte de Westchester, Janet DiFiore, de la importància de contrastar les mostres biològiques de l'agressor trobades al cos de la jove víctima amb una base de dades nacional d'ADN de delinqüents que compleixen condemna a la presó. La seva antecessora s'havia negat a revisar el cas l'any 1997 i la polèmica està servida, perquè es tracta de la candidata republicana a fiscal general de l'Estat de Nova York, Jeanine Pirro, que té com a plat fort de la seva campanya la reinstauració de la pena de mort.

Pirro hauria pogut estalviar prop de deu anys de presó a un jove innocent si li hagués fet cas. Irònicament, l'exoneració de Deskovic es va produir hores abans d'una roda de premsa que la candidata a fiscal general havia convocat per promoure la pena capital. Els assessors de Pirro van decidir cancel·lar la trobada amb els periodistes de Nova York per "motius vinculats a la logística de la ciutat".

The Innocence Project és una organització sense ànim de lucre amb seu a Manhattan que defensa ciutadans que ja han estat condemnats quan existeixen motius per pensar que són innocents. Des de la seva fundació ara fa quinze anys, ha aconseguit treure de la presó a 184 persones, catorze de les quals estaven condemnades a mort. En una roda de premsa poc després que Deskovic sortís de la presó, el fundador de The Innocence Project, Barry Scheck, acompanyat del jove, va recordar que es tracta del cinquè home de l'Estat de Nova York que és exonerat en un cas d'assassinat en els darrers deu mesos. "A tots aquells que pensen que seria una bona idea reinstaurar la pena de mort, els prego que es fixin en l'evidència que tinc al meu costat".

Vaig visitar la seu de The Innocence Project ara fa un mes. S'hi respirava professionalitat i ordre. Exactament el que s'espera del sistema judicial. Sens dubte, el gran encert d'aquesta organització és que no lluita contra el sistema sinó a favor seu: promou la pràctica de proves d'ADN; proposa reformes legals i processals per tal de prevenir errors en les condemnes; coordina programes de formació per als advocats i fiscals que porten casos penals; promou l'enregistrament dels interrogatoris a sospitosos, especialment el moment de la confessió, i assessora els laboratoris forenses sobre els mètodes d'obtenció i conservació de les mostres biològiques trobades a l'escena dels crims. Deskovic havia confessat haver matat la seva companya d'institut en el marc d'un interrogatori que mai va ser enregistrat. The Innocence Project ha pogut demostrar la innocència del seu client, perquè el laboratori forense de Westchester havia conservat correctament les mostres que es van trobar setze anys enrere. Mentre se segueixin donant situacions absurdes en el sistema judicial, tots som Josef K.